Novoimenovani ambasador Moldavije u posjeti VTK/STK BiH

 

 

Nakon što je predao akreditive u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, novoimenovani ambasador Moldavije Nj.E. Oleg Tulea, posjetio je Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine i tom prilikom sa zamjenikom generalnog sekretara Zdravkom Marinkovićem razgovarao o aktuelnim temama od interesa za privrednike dvije zemlje.

Kako je istaknuto tokom sastanka, podaci spoljnotrgovinske razmjene su na veoma niskom nivou posebno ako se ima u vidu da su  Bosna i Hercegovina i Moldavija članice CEFTA-e, a da nisu iskoristile pogodnosti i mogućnosti koje ovaj sporazum pruža. Stoga je neophodno pokrenuti aktivnosti koje će doprinjeti intenziviranju saradnje, a samim tim i povećati i obim trgovinske razmjene. Aktuelna situacija u Ukrajini i poremećeni lanci snabdjevanja svakako su prilika za otaranje novih tržišta i uspostavljanje novih konatakata, te pronalazak novih partnera.

Zajednički je stav da je neophodno upoznati se i predstaviti sve raspoložive potencijale i mogućnosti koje će služiti kao polazna tačka za dalje aktivnosti. Obje strane su izrazile spremnost da sarađuju na tom polju slijedom čega su najavljeni sastanci predstavnika partnerskih komora uz podršku Ambasade  kako bi se zadati ciljevi i ostvarili.

Share This