Novoimenovani ambasador Egipta posjetio VTK BiH

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković je primio u posjetu NJ.E. Yassera Abdelrahmana Alija Soroura, novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat.

U uvodnom dijelu sastanka, predsjednik Vuković je novoimenovanom ambasadoru čestitao na imenovanju i zahvalio na posjeti Komori, asocijaciji privrednika sa teritorija cijele Bosne i Hercegovine, te izrazio nadu da je prva posjeta ujedno i nastavak suradnje na unapređenju ekonomskih i poslovnih veza dvije zemlje.

U nastavku sastanka, predsjednik je ambasadoru predstavio djelokrug rada i aktivnosti Komore, te ukazao na potencijale privrede Bosne i Hercegovine. Također, on je prezentirao i aktualne pokazatelje vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom, s posebnim akcentom na razmjenu s Egiptom. Tom prilikom je istaknuto da obim razmjene dvije zemlje nije zadovoljavajući i da postoji potencijal za unapređenje ekonomske suradnje i povećanja obima razmjene.

Ambasador Soroura se zahvalio na prijemu i prezentiranim informacijama o privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine. On je kazao da je Egipat odlučan da jača sektorsku saradnju sa BiH, te izrazio nadu da će buduće aktivnosti i projekti rezultirati unapređenjem ekonomskih veza, boljoj povezanosti privrednika dvije zemlje, te doprinijeti povećanju obima trgovinske razmjene između Bosne i Hercegovine i Egipta.

Na kraju sastanka zaključeno je da postoje sektori za unapređenje suradnje od zajedničkog interesa, a to su drvna industrija, namjenska, turizam, sektor voće i povrće i drugi. U narednom periodu, kada se stvore uvjeti u odnosu na epidemiološku situaciju, bit će organizirana posjeta delegacije iz Egipta, kada će biti organizirani i poslovni susreti privrednika dvije zemlje.