Nastavljena posjeta predsjednika Vukovića BH kompanijama

 

 

Nakon posjete Neumu i Ljubuškom, predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković sa saradnicima, nastavio je posjetu bosanskohercegovačkim kompanijama slijedom čega je danas obišao kompanije JUB, Stolpak, Vinariju Daorson i kompaniju Kremit.

Razgovarajući sa gospodinom Mariom Marijanovićem, predstavnikom kompanija Stolpak i JUB, predsjednik Vuković je istakao da ga posebno raduju planovi za proširenje kapaciteta, kao i skoro pokretanje proizvodnje za regiju.  Inače, preduzeće Stolpak d.o.o. osnovano je 2007 godine i isključivo se bavi proizvodnjom papirne ambalaže. Trenutno je jedno od vodećih preduzeća za proizvodnju papirne ambalaže od natron papira na prostorima BiH. Cilj im je da se osigura i zadrži visok kvalitet proizvoda i usluga uz stalan proces poboljšanja procesa proizvodnje, a samim  tim biti uvijek ispred konkurencije. JUB odlikuje moderna i automatizirana proizvodnja, visoka produktivnost, ekološka osviještenost i usmjerenost proizvodnje prema svim potrebnim certifikatima, moderna energetska uređenost, najmoderniji vlastiti razvoj proizvoda i informacijske tehnologije, najviši bonitetni stepen, visoki radni i socijalni standard zaposlenih.

Suvlasnik vinarije Daorson Marinko Bošković upoznao je predsjednika Vukovića sa aktivnostima prve vinarsko vinogradarske zadruge. Vinarija Daorson zapravo je nastala okupljanjem istinskih zaljubljenika u vino i vinogradarstvo u okviru vinarsko vinogradarske zadruge, prve te vrste u Bosni i Hercegovini.  Predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, upornosti i iskustva. Svakako treba istaći da je nastala po okriljem “Projekta za zaštitu i valorizaciju poljoprivrednih i tradicionalnih proizvoda od vrijednosti za Hercegovinu”.

Predsjednik Vuković je posjetio i kompaniju Kremit koja se bavi vađenjem i obradom kamena, te je tom prilikom razgovarao sa Marinkom Puljićem, suvlasnikom kompanije. Budući da u sadašnjim tržišnim uslovima arhitektonsko građevinski kamen predstavlja izrazito vrijednu i značajnu mineralnu sirovinu čijom se eksploatacijom stvaraju nove vrijednosti, kompanija je početkom 2019. godine završila sa izgradnjom proizvodnog pogona, te započela sa obradom kamena KREMITA.

U okviru posjete, predsjednik je imao priliku susresti se sa dr. Kazimirom Ragužem, direktorom Doma zdravlja Stolac, institucijom koja je ostvarila zavidne rezultate u dosadašnjoj borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom, sa kojim je razgovarao na temu uticaja pandemije na privredu Bosne i Hercegovine.

Share This