Nastavak i unaprjeđenje suradnje VTK BiH i UP FBiH

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković i zamjenik generalnog tajnika Mirko Bošković održali su sastanak s direktorom Udruženja poslodavaca Federacije BiH g. Mariom Nenadićem. Na sastanku je razgovarano o brojnim temama od zajedničkog interesa za unaprjeđenje poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, te poduzimanja konkretnih aktivnosti koje će doprinijeti uspješnijem poslovanju bh. kompanija na domaćem i inostranom tržištu.

Direktor Nenadić je prezentirao rad Udruženja i tom prilikom kazao da Udruženje postoji već 20 godina , da ima 20.000 članica, od čega je i 16 kolektivnih članica, te da funkcioniraju kroz regionalne i granske grupacije. Ocijenio je da je suradnju Udruženja i Komore potrebno unaprijediti, posebno jer ne postoji niti jedna točka u kojoj se preklapaju djelokruzi.

Govoreći o aktualnoj problematici poslodavaca, Nenadić je naveo nekoliko ključnih problema, a kao najznačajnije je izdvojio preobimnu i skupu birokraciju i sustav koji troši prevelike resurse na administraciju čime se smanjuje prostor za poboljšanje poslovnog ambijenta i podizanje standarda radnika. Govorio je i o važnim pitanjima usaglašavanja i važenja kolektivnih ugovora, problemima radne snage, obrazovanja u skladu sa potrebama na tržištu radne snage, izmjenama propisa i dr…. Nenadić se osvrnuo i na probleme uvoza, izvoza i carinske politike te s tim u vezi i naglasio da postoji niz propisa koje treba mijenjati na svim razinama u BiH, a u korist poslodavaca i unaprijeđenja uvjeta poslovanja.

On je kazao da Udruženje radi u skladu sa svojim nadležnostima na unaprjeđenju poslovnog ambijenta ali da je potrebno da se intenzivira suradnja s Komorom, kako bi svatko iz svoje nadležnosti uradio još više s ciljem podrške funkcioniranju realnog sektora u BiH.

Dopredsjednik Vuković je prezentirao rad Komore ističući dosadašnju uspješnu suradnju s Udruženjem, te ocijenio da se zajednički mora djelovati prema resornim institucijama kako bi kompanije bile što bolji izvoznici. Također, ukazao je na brojne probleme u bh. kompanijama, a posebno naglasio probleme koji će nastati ulaskom Republike Hrvatske u schengenski prostor. S tim u vezi, on je kazao da će Komora početkom studenog organizirati veliku konferenciju na kojoj će se razgovarati o toj problematici. Dopredsjednik Vuković je podržao inicijativu za tješnjom suradnjom i s tim u vezi predložio intenzivniju suradnju kroz razmjenu informacija, održavanja redovnih sastanaka i pokretanja zajedničkih inicijativa kod resornih institucija.