Najnovije informacije iz Slovenije i Hrvatske za prevoznike/vozače

 

 

U nastavku objavljujemo pogled najnovijih informacija iz Republike Slovenije i Republike Hrvatske.

Republika Slovenija 

Slovensko-italijanske granice zatvorene su za prijevoz putnika vlakom i međunarodne povremene i redovne autobusne linije. U zemlju je dozvoljen ulazak robnih vozila čija je krajnja destinacija Slovenija, te robnih vozila koja prevoze poštanske pošiljke, medicinsku opreme, farmaceutske proizvode ili humanitarnu pomoć. Na nacionalnoj razini prijevoz robe je dopušten za poštanske pošiljke, sanitetski materijal i humanitarnu pomoć.

Vlasti Slovenije i susjednih zemalja složile su se da stvore konvoje putničkih i teretnih vozila kako bi se riješilo pitanje dugih redova vozila koja su blokirana na granicama. Ugovoreni su s vlastima Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Turske i Ukrajine. Svaki konvoj mora dobiti dozvolu prije početka svog putovanja.

Na SLO-IT granici za promet su otvorena samo sljedeća četiri granična prijelaza: Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi Potok. Ovi granični prijelazi otvoreni su 24 sata dnevno, osim za Krvavi Potok koji je otvoren od 05:00 do 23:00. Svi ostali granični prelazi su zatvoreni.

Ulazak u Republiku Sloveniju iz Republike Italije dozvoljen je građanima Republike Slovenije, osobama koje nisu slovenački državljani ili nemaju prijavljeno stalno ili privremeno prebivalište u Republici Sloveniji ako podnesu dokaz na slovenačkom, engleskom ili italijanskom njeziku, ne starijem od tri dana, da su negativni na SARS-CoV-2 (COVID-19). Ako pojedinac nema takav dokaz, dozvoljen mu je ulazak u Republiku Sloveniju samo ako mu je tjelesna temperatura niža od 37,5 ° C i ako nema jasnih znakova infekcije gornjih disajnih puteva (kašalj , kihanje, kratkoća daha).

Na granici SLO-AUT otvorena su sljedeća ulazna mjesta: Gornja Radgona (stalno otvoren), Kuzma (stalno otvoren), Holmec (od 05:00 do 21:00), Karavanke (stalno otvoren), Jurij (od 06:00 do 21:00), Vič (od 05:00 do 23:00), Ljubelj (stalno otvoren), Trate (stalno otvoren), Radlje (stalno otvoren), Gederovci (stalno otvoren), Šentilj (autocesta, stalno otvoren), Šentilj (autoput, od 06:00 do 21:00) i Korensko (od 05:00 do 23:00). Nije dozvoljen promet putničkim vlakovima.

Ulazak iz Austrije dozvoljen je slovenačkim državljanima sa privremenim ili stalnim boravkom u Sloveniji, a strancima ako predoče dokaz, ne stariji od tri dana, da su bili negativni na SARS-CoV-2 (COVID-19), ili stranci s tijelom temperatura ispod 37,5 ° C bez jasnih znakova infekcije gornjih disajnih puteva.

Pravilnik se ne odnosi na one koji posjeduju zemlju s obje strane državne granice i koji obavljaju poljoprivredne poslove, prekogranične radne migrante, teretni prijevoz, putnike hitnih vozila i za tranzit koji se provodi u organiziranim humanitarnim konvojima. Nije dozvoljen tranzit osoba za koje se pretpostavlja da ne mogu napustiti teritorij Republike Slovenije zbog akcija susjednih država. Pravilnik je stupio na snagu 25. marta u 00:00 sati.

Na granici SLO-HR otvoreni su sljedeći granični prijelazi za tranzit vozila iz Italije: Gruškovje, Obrežje i Starod. Vozači moraju imati na umu da su do sada samo Obrežje koristili konvoji koji dolaze iz Italije.

Na granici SLO-HUN ulaz u Mađarsku moguć je na tri granična prelaza: Dolga vas, Pince i Pince R1 / 232. Potonje je otvoreno samo za slovenačke i mađarske državljane. Sva vozila koja ulaze u Mađarsku podliježu kontroli, a iako ne postoje posebna ograničenja ili postupci kontrole za vozila koja ulaze u Sloveniju, vozači bi trebali izbjegavati kontakt s drugima i posjedovati zaštitnu opremu..

Republika Hrvatska

Ne postoje ograničenja za tranzit na graničnim prelazima kada se koriste zelene trake, kako je definirano u aktu Europske komisije. Zelene trake su otvorene i za tranzit (u konvojima od 50 kamiona) i za istovar kamiona u Hrvatskoj. Kada je riječ o dokumentima, Hrvatska slijedi akt Europske komisije o provedbi zelenih traka. Konvoji se formiraju na slovenskim graničnim prelazima s Austrijom i Italijom. Za robu u tranzitu, nastavljaju vožnju u konvoju preko hrvatske granice, ali još uvijek unutar države, sve do granice sljedeće zemlje odredišta.

Ne postoji konvoj za robu koja se isporučuje unutar Hrvatske.

Kontakt-mjesto nadležnog hrvatskog tijela je uprava.infrastruktura@mmpi.hr.

Hrvatska je izvijestila o privremenom i ograničenom popuštanju pravila o provođenju zakona u pogledu vožnje i odmora za vozače vozila koja se bave prijevozom robe. Ovo popuštanje odobreno je u skladu s člankom 14. stavkom 2. Uredbe (EZ) br. 561/2006., a primjenjuje se na one vozače koji su uključeni u domaći i međunarodni teretni prijevoz osnovnih potrebština, posebno onih koji se odnose na distribuciju hrane, stočne hrane, goriva, prijevoz sirovina, lijekova i medicinske opreme, distribuciju opreme bolnicama i druge javne institucije.

 

Share This