Najava Poslovnog foruma italijanskih i bosanskohercegovačkih privrednika

 

 

Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine posjetili su predstavnici Ambasade Republike Italije u BiH na čelu sa ambasadorom Nj.E. Marco di Ruzza. Predsjednik VTK/STK BiH Zdravko Marinković izrazio je zadovoljstvo povodom posjete ambasadora Republike Italije, zemlje koja je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te upoznao ambasadora s aktualnim podacima vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje i različitim projektima i aktivnostima koji se realiziraju između VTK/STK BIH i njenog institucionalnog partnera u Italiji, Unijom talijanskih komora Unioncamere.

Ambasador Di Ruzza je ovom prilikom podsjetio na projekat – koji je najavio potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani prilikom posjete Sarajevu 10. marta – da se u Bosni i Hercegovini na jesen organizira veliki bilateralni poslovni forum. Privredne delegacije dvije zemlje, u kontekstu različitih panela i sesija, moći će da istraže mogućnosti saradnje na različitim mogućim ekonomskim pitanjima, kao što su: tehnologija i inovacije, poljoprivredna i drvna industrija (proizvodnja i procesuiranje prehrambenih proizvoda, proizvodnja i procesuiranje proizvoda od drveta i sl.), zelena ekonomija i tranzicija (greenfield projekti energije te prelazak sa iskorištavanja fosilnih goriva na eksploataciju solarne, vjetro i hidroenergije, cirkularna ekonomija i sl.) i metalna industrija. VTK/STK BIH je prepoznata kao jedan od glavnih partnera za organizaciju ove aktivnosti, u suradnji s resornim Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te italijanskim partnerima ICE-Italijanskim institutom za vanjsku trgovinu, Ambasadom Republike Italije u BiH odnosno Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije.

Cijeneći značaj održavanja Poslovnog foruma sa Italijom, jednom od vodećih zemalja u robnoj razmjeni s BiH, kao i dolazak mnogobrojne italijanske delegacije, u narednom periodu će VTK/STK BIH, zajedno sa nadležnim institucijama MIP BiH i MVTEO BiH održati radne sastanke, s ciljem što bolje pripreme planiranog Foruma. Poslovna zajednica Bosne i Hercegovine će blagovremeno biti obaviještena o svim detaljima ove značajne posjete.