Na seminaru o metalskoj i drvnoj industriji razgovarano o potencijalima saradnje između Bosne i Hercgovine i Norveške

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Sarajevu i Poslovnom asocijacijom Norveška – BiH (NBBA) organizovala je seminar o metalskoj i drvnoj industriji na kojem je razgovarano o potencijalima daljnje saradnje i investicijama između dvije zemlje. Događaju je prisustvovalo preko 70 poslovnih ljudi.

Ahmet Egrlić, predsjednik VTK/STK BiH, kazao je kako BiH sa Norveškom ima veliki suficit, daleko više izvozimo, nego što uvozimo.
“Međutim, ako se pogleda obim trgovinske razmjene, a cijeneći kapacitete i potencijal jedne i druge zemlje, ne možemo biti zadovoljni. Moramo raditi na povećanju trgovinske razmjene i mislim da je danas prilika za umrežavanje ljudi iz sektora metalske i drvne industrije. To je izuzetno perspektivna strana sa aspekta norveškog tržišta i naših potencijala. Nadam se da ćemo danas biti u prilici napraviti iskorak u poslovnom povezivanju i sklapanju nekih novih poslovnih odnosa”, izjavio je Egrlić.
Dodao je da BiH ima puno, prije svega, političkih problema u kreiranju jednog zdravog poslovnog ambijenta i izgradnje imidža.
“Nažalost, svi znamo kakav je imidž BiH i da ne garantira poslovni optimizam, ali uprkos tome mi moramo raditi ono što je najbolje. Od donosioca odluka u BiH u narednom periodu očekujemo da idu ka daljem rasterećenju privrede, ka kreiranju boljeg poslovnog okruženja i ka izgradnji novih poslovnih kapaciteta da bi imali više toga ponuditi Evropi i svijetu.”

Ambasador Kraljevine Norveške u BiH Olav Reinertsen izjavio je da se trgovinska razmjena između dvije zemlje povećava, te da se investitori iz Norveške fokusiraju na BiH sa konkretnim investicijama u okviru programa Poslovne asocijacije Norveška-BiH (NBBA).
NBBA je, kako je dodao, od svog osnivanja doprinijela dobrim rezultatima u ostvarivanju saradnje posebno u oblastima obnovljivih izvora energije, turizma, informacionih i komunikacionih tehnologija, metalskog inženjeringa, te obrade drveta.
Na Sarajevo Business Forumu ambasador je učestvovao na panelu o radnoj snazi koja ima znanje i vještine što je, kako je dodao, veoma važno za norvešku ambasadu i NBBA, čiji je cilj i da se kreiraju dobri poslovi i komercijalne veze kako bi se stvorili održivi poslovi za mlade ljude da bi oni svoju budućnost i razvoj mogli da traže u okviru granica BiH, ne u inostranstvu.

Predsjednik NBBA Jan Morritz Olsson naglasio je važnost održivog razvoja poslova i poslovanja kompanija.
“Naša inicijativa treba ići ka razvoju poslovanja i u BiH i Norveškoj i stoga smo danas fokusirani na razvoj kompanija u područjima gdje norveške kompanije zajedno sa bosanskohercegovačkim mogu zajedno prići globalnom tržištu. Naši prvi koraci su bili veoma uspješni posebno kada govorimo o uspostavljanju saradnje u području zelene energije, metalske industrije, a sada postepeno i u području drvne industrije i mi veoma smo optimistični”, dodao je Olsson.

Na kraju je upriličeno potpisivanje sporazuma o saradnji između Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore i Poslovne asocijacije Norveška – BiH (NBBA).

 

Share This