Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionísios

 

 

Na ceremoniji održanoj u utorak, 4.7.2023. u Europskom parlamentu u Bruxellesu, savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak svečano je preuzeo titulu “Europskog grada vina Dionísios ” za 2024. godinu. Ovu titulu dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su objedinile turizam i vino u uspješnu priču. Tijekom ceremonije dodjele nagrada, Vinsku cestu Hercegovine (VCH) i posebno njen dio koji se odnosi na Grad Mostar prezentirali su predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH (VTK/STK BiH) i projekta USAID Turizam.

“Ponosni smo što je Grad Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu. Ovo prestižno priznanje je dokaz naše bogate vinogradarske baštine i predanog rada. Radujemo se predstavljanju jedinstvene turističke ponude koju ima Grad Mostar, ali i cijela Hercegovina, a pogotovo kroz projekt Vinske ceste Hercegovine. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj vinskog turizma i dalju promociju prema vodećim europskim destinacijama, jer smo ovom nagradom stali rame uz rame s gradovima iz Španjolske, Italije, Portugala i drugih turističkih velesila,” rekao je Čuljak.

Ovi izvanredni rezultati potaknuti su i brojnim aktivnostima projekta Vinska cesta Hercegovine, kojeg provodi VTK BiH u suradnji sa šest lokalnih zajednica, a podržava Vlada SAD-a putem USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

“Srdačno čestitamo Gradu Mostaru na proglašenju Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu. Projekt Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. VTK BiH će i dalje biti posvećena suradnji s Gradom Mostarom i pet drugih gradova/općina obuhvaćenih projektom i razvoju ovog turističkog proizvoda,” izjavio je tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo u VTK BiH Darko Pehar.
Titula Europskog grada Dionísios 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Više informacija o Vinskoj cesti Hercegovine dostupno je na https://hwr.ba/.

Share This