Ministar ekonomije Azerbejdžana posjetio VTK/STK BiH

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković sastao se s Ministrom ekonomije Republike Azerbejdžan Mikayilom Jabbarovim. Tokom susreta je razgovarano o ekonomskoj saradnji između dvije zemlje i mogućnostima za unapređenje. Konstatovano je da spoljnotrgovinska razmjena nije na zavidnom nivou te da bi bh. kompanije mogle iskoristiti poslovne prilike u oblasti građevine, farmaceutike, IT i tekstilne industrije, po uzoru na susjedne zemlje- Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku.

Predsjednik Marinković je naglasio da je važno iskoristiti privredni razvoj Azerbejdžana i tržišne prilike, te omogućiti mobilnost i kontakte između privrednika radi uspostavljanja bolje poslovne saradnje. Dodatno, BiH ima priliku ojačati ekonomsku saradnju u oblasti energetike. U tom smislu, posjeta državne delegacije Azerbejdžana je dobra osnova za uspostavljanje bolje privredne saradnje dviju zemalja.

Upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između VTK/STK BiH i Privredne komore Azerbejdžana, kojeg je u ime Komore potpisao predsjednik Marinković, a u ime Privredne komore Azerbejdžana ministar Jabbarov. Potpisani memorandum će omogućiti institucionalnu saradnju ovih komora, a sve s ciljem unapređenja ekonomske saradnje.

U periodu od 2018-2022. godine ukupan uvoz iz Azerbejdžana iznosio je 6.303.758 KM, a izvoz 3.864.002 KM te je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 61,30%. Uvoz iz Azerbejdžana je bio neznatan sve do 2022. godine. U 2022. godini je ostvaren izvoz u Azerbejdžan u vrijednosti od 1.433.557 KM. U odnosu na 2021. godinu izvoz je udvostručen, tj. za 843.770 KM. U 2022. godini je uvezena roba iz Azerbejdžana u vrijednosti od 5.670.798 KM. U odnosu na 2021. godinu uvoz je porastao za 5,3 mil KM, uglavnom zbog uvoza nafnih ulja i ulja od bitumenskih minerala.

 [/vc_column_text][vc_gallery images=”36885”][/vc_column][/vc_row]

Share This