Konsultativni sastanci prijevoznika o mogućnostima unaprjeđenja raspodjele bilateralnih dozvola održani u Banja Luci i Lukavcu

 

 

Odbor Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, na svojoj 97. sjednici, održanoj 14.12.2021.godine u Privrednoj komori Republike Srpske u Banja Luci, a na inicijativu Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, razmatrao je aktuelno stanje i mogućnosti unaprjeđenja raspodjele bilateralnih dozvola prijevoznicima na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Sjednici su prisustvovali i predstavnici Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Ministarstva prometa i veza Republike Srpske, Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Privredne komore Republike Srpske. Povećanje broja vozila i potreba za transportnim dozvolama već godinama ne prati i povećanje kvota dozvola koje se razmjenjuju sa drugim državama, što je i bio osnovni razlog za otvorenu raspravu i razmjenu mišljenja svih prisutnih o mogućim modelima unaprjeđenja ovog postupka.

Nakon rasprave na sjednici Odbora Udruženja, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je po ovom pitanju organiziralo i konsultativni sastanak sa prijevoznicima Tuzlanskog kantona u Lukavcu 14. i 15.12.2021.godine, gdje se također pokazalo da promjene u načinu raspodjele i pored eliminiranja stotinjak vozila nižeg ekološkog standarda, neće imati značajan utjecaj na broj dodijeljenih dozvola prijevoznicima koji redovno obnavljaju vozni park.
Bez povećanja kvota dozvola koje se razmjenjuju sa drugim državama, jasno je da će se o ovome i dalje voditi rasprave, ali da značajnih kvalitativnih pomaka, koji bi iole zadovoljili potrebe prijevoznika, a samim tim i privrede orijentirane na uvoz ili izvozu, ne može doći.

 

 

Share This