Konferencija Svijet u 2023: Potpredsjednik VTK BiH Egrlić govorio o izazovima za bh. privredu

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske /Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić učestvovao je na panel diskusiji na konferenciji „Svijet u 2023.“ koja je u Sarajevu okupila vodeće stručnjake, privrednike i nosioce javnih funkcija te predstavnike diplomatske zajednice.

Na konferenciji je razgovarano o ekonomskom i političkom ambijentu u BiH, s posebnim fokusom na digitalizaciju, cirkularnu ekonomiju i energetske perspektive te ulogu bankarskog sektora u razvoju privrede. Potpredsjednik Egrlić je na panelu pod nazivom „Money never sleeps“ govorio o malim i srednjim preduzećima i izazovima koji su pred bh. privrednicima.

„Ključni izazov i u budućnosti je da se osiguraju osnovni lanci snabdijevanja, a to su pokazale i protekle krizne godine. VTK BiH je u saradnji s regionalnim komorama i institucijama vlasti u BiH uspjela postići da se osiguraju zeleni koridori, odnosno da se uspostave lanci snabdijevanja. Mala i srednja preduzeća su dobro podnijela udare i stabilizirala se, ali treba raditi na jačanju njihove konkurentnosti, otvaranju novih tržišta, ulagati u digitalizaciju procesa rada i pomoći im u prelasku na principe zelene ekonomije. VTK BiH je realizirala različite projekte s ciljem podizanja svijesti i pružanja podrške kompanijama da krenu u ove procese i da, kao dobavljači, zadovolje standarde kompanija iz Evrope,“ istakao je Egrlić.

Egrlić je naglasio da sve institucije moraju raditi na rasterećenju privrede i osigurati konkurentniju poziciju bh. kompanija, jer velike inozemne korporacije pokazuju interes za dobavljače iz BiH. Kao primjer je naveo elektrometalski sektor koji ostvaruje oko 40 posto izvoza iz BiH i ima tendenciju rasta i povećanje potražnje, ali su potrebni dodatni kapaciteti da se odgovori zahtjevima kupaca.

 [/vc_column_text][vc_gallery type=”image_full” images=”36114” img_size=”medium”][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Share This