Kompanija Nelt dobila prvi AEO status u BiH

Nelt iz Istočnog Sarajeva prva je kompanija koja je dobila status ovlašćenog ekonomskog operatera (AEO) u Bosni i Hercegovini.

S obzirom da dobijanje statusa zahtijeva dodatni trud kompanija-od poštivanja propisa, prikupljanja dokumentacije, pa čak i do tehnoloških ulaganja da bi se ispunili strogi kriteriji – Vanjskotrgovinska/ Spoljnotrgovinska komora BiH upućuje čestitke ovoj kompaniji zbog postignutog uspjeha. Za dobijanje statusa ovlašćenog ekonomskog operatera neophodni su postojanje potpune usklađenosti poslovanja s carinskim i poreskim propisima u dužem periodu, dokazana finansijska likvidnost, uredno vođenje računovodstva i olakšan pristup računovodstvenoj evidenciji, postojanje sistema koji omogućava otkrivanje nepravilnosti i prevara, arhiviranje evidencije i zaštitu od gubitka podataka te ispunjavanje odgovarajućih standarda sigurnosti, a dobijanje AEO statusa često je uslovljeno i učešćem kompanija u međunarodnim trgovinskim lancima.

AEO status je međunarodno prepoznata oznaka pouzdanosti i zakonodavne usklađenosti, koju carinski organi dodjeljuju preduzećima koja ispune niz propisanih kriterijuma i na taj način su prepoznati kao privrednici od povjerenja. Koncept ovlašćenog privrednog subjekta je uvela Svjetska carinska organizacija i zasniva se na partnerstvu između carinskih organa i preduzeća. Kada neko preduzeće, koje je uključeno u međunarodni lanac trgovinske razmjene, ispuni određene kriterijume, dobija AEO status, koji ujedno označava najviši stepen povjerenja.

Primjena kriterijuma za dobijanje statusa ovlašćenog privrednog subjekta čini trgovinu sigurnijom, bržom i efikasnijom, a krajnji rezultat je da proizvodi i usluge brže stignu do potrošača.
VTK/STK BiH poziva i ostale svoje članice da pristupe proceduri dobijanja AEO statusa, jer bi to doprinijelo unapređenju spoljnotrgovinskog prometa i poslovnog imidža kompanija iz Bosne i Hercegovine.