Komorski investicioni forum zapadnog Balkana i Višegradska grupa potpisale zajedničku deklaraciju kojom uspostavljaju saradnju

 

 

U prostorijama Privredne komore Mađarske, predstavnici Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana i Višegradske grupe potpisali su zajedničku deklaraciju kojom definisu dalje korake buduće saradnje. Tokom sastanka kom su prisustvovali predstavnici privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije s jedne strane i Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke s druge strane, razgovarano je o aktuelnim ekonomskim pokazateljima zemalja pojedinačno, kao i uticajima pandemije, te aktivnostima koje su komore, kao predstavnici poslovne zajednice, preduzele u cilju podrške privrednicima i oporavku privrede.

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić pozdravio je prisutne i u ime Komorskog investicionog foruma izrazio zahvalnost i zadovoljstvo jer ova asocijacija stiče nove partnere za koje smatra da mogu doprinjeti daljem razvoju i većoj prepoznatljivosti KIF ZB6-a u međunarodnim krugovima. Potpisana zajednička deklaracija svakako je dobra osnova i KIFZB6 će u narednom periodu predano raditi na njenoj implementaciji. Predsjednik se posebno zahvalio na podršci koju Visegradska grupa pruža integrisanju regiona u Evropsku uniju i za čije se članstvo zalaže kod ostalih članica EU.

Zajednička deklaracija između ostalog navodi da Visegradska grupa i KIF ZB6 snažno podržavaju potrebu za uspostavljanjem djelotvornog pravnog okvirnog sporazuma s ciljem da se integrišu pravila koja regulišu slobodno kretanje roba, usluga, osoba i kapitala, posebno potrebu da se obezbedi brz protok robe između dva regiona. Najveći prioritet treba dati pitanjima skraćivanja graničnih linija, smanjenja vremena čekanja i tehničkih formalnosti na graničnim prelazima koji povezuju V4 i ZB6. Iz ovih razloga, potpisnice deklaracije daju prioritet pitanju proširenja zelenih linija do graničnih prelaza između Mađarske i Srbije, kako je navedeno u Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan i Akcionom planu za Zajedničko regionalno tržište.

[wds id=”58”]

Share This