Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u okviru dvodnevne posjete bosanskohercegovačkih kompanija, danas su posjetili kompaniju Lattonedil, Privredno društvo Mehanizmi B i CABLEX grupu, te su tom prilikom sa menadžmenom razgovarali o aktuelnom stanju, planovima ali i izazovima sa kojima sa kojima su svakodnevno suočeni.

Direktor kompanije Lattonedl Darko Šljivar istakao je da je kompanija osnovana 1969.godine u Italiji, izrasla u veoma uticajnu grupu koja trenutno broji 10 proizvodnih pogona od kojih je šest u Italiji, po jedan u Njemačkoj, Španiji i Bosni i Hercegovini, dok je jedan u izgradnji u Francuskoj. Kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača krovnih panela Italijanski Lattonedil stvara i dizajnira ekskluzivne proizvode za budućnost arhitekture. Karakteristična je po inovativnosti koja čini osnovu svakog proizvoda i projekta, te je zastupljena u svakom koraku proizvodnog procesa. Kompanija je prepoznala značaj prilagođavanja potrebama kupaca koje se brzo mijenjaju, a zbog čega se i pribjegava inovacijama koje osiguravaju učinkovitosti, održivost, stil i sigurnost proizvoda.

Govoreći o Privrednom društvu „Mehanizmi B“ d.o.o., direktor  Boban Čegar rekao je da je društvo osnovano 2004.godine kao ćerka firma slovenačkog holdinga „Iskra-Mehanizmi. d.d.,koja se bavi proizvodnjom komponenti, sklopova i gotovih proizvoda iz područja rada matične firme i ostalih područja u oblasti elektro-mašinske industrije,kao što su: komponente, sklopovi i gotovi proizvodi iz područja aparata za ličnu njegu; komponente, sklopovi i gotovi proizvodi iz područja citrus pres aparata; osigurači, brojači, prekidači, sklopke i slični proizvodi elekto-mašinske industrije; dijelovi,sklopovi i proizvodi za auto industriju. Zahtjevi kupaca,tržišna konkurencija, te želja i neophodnost stalnog unapređenja i razvoja,uslovili su brz napredak i razvoj.  Osnovni ciljevi kompanije su zadovoljstvo kupaca, stabilan proces rada, sigurnost isporuke proizvoda, standardizacija, minimizacija gubitaka, a koji se postižemu i održavaju alatima Lean koncepta uvedenog 2012. godine.

Radovan Popović, direktor Grupe CABLEX  ukazao je na to da je kompanija jedan od vodećih svjetskih programera i dobavljača kablovskih snopova, dijelova od plastike i silikona, kao i raznih mehaničkih sklopova. Kompanija stvara inovativna i prilagođena poslovna rješenja po sistemu “ključ u ruke” na osnovu vlastitih tehnoloških platformi. Trideset godina iskustva, vrhunski tim inženjera i kvalifikovana prodajna podrška su garancija za prvoklasni proizvod. Na 12 proizvodnih lokacija širom Evrope, Turske i Kine, ukupne površine veće od 70.800 m 2, može se pouzdano i u najkraćem mogućem roku odgovoriti na potrebe poslovnih partnera. Misija kompanije je stvaranje inovativnih i prilagođenih cjelovitih rješenja u području kablovskih snopova, dijelova od plastike i silikona i raznih mehaničkih sklopova za industriju bijele tehnike, automobilsku industriju i druge industrije.