Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine nastavili su svoju misiju osnaživanja saradnje sa lokalnim zajednicama slijedom čega je dopredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković sa saradnicima posjetio Orašje i tom prilikom prezentovao usluge, aktivnosti i projekte na kojima Komora trenutno radi.

Događaj u Orašju organizovan je u saradnji sa Ministarstvom gospodarstva, rada i prostornog uređenja Vlade Županije posavske ispred kog je prisutne pozdravio ministar Dragutin Živković. U Posavskoj županiji aktivno je oko 340 kompanija koje zapošljavaju oko 4 000 radnika, a posebno je značajno istaći da je upravo ovo Ministarstvo pružilo najveću podršku i pomoć privrednicima ugroženim pandemijom koronavirusa.

Iako podaci vrijednosti izvoza koju ostvaruje Orašje pokazuju da je on u padu od 2019. godine, dopredsjednik je istakao da potencijala ima i da isti trebaju i moraju biti adekvatno iskorišteni. Upravo je to i razlog organizovanja prezentacije usluga i aktivnosti Komore koja kao servis privrednika nastoji promovisati bosanskohercegovačke proizvode i usluge kako u zemlji tako i u inostranstvu, a sve u cilju njihovog plasiranja na različita tržišta, a samim tim i unapređenja ekonomskih prilika.

Dopredsjednik Vuković je prisutnim privrednicima predstavio i projekat Digitalne komore pozvavši ih da iskoriste benefite koje ona pruža i koja je i kreirana kako bi se privrednicima olakšalo poslovanje, te na jednom mjestu omogućio pristup svim relevantnim informacijama. Nakon prezentacije, dopredsjednik i direktor Sektora za transport i komunikacije Sabrina Teskeredžić odgovarali su na brojna pitanja privrednika.

[wds id=”44″]