Javni poziv projekta Evropske unije za poljoprivrednike

U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, u srijedu 21. septembra, objavljen je Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za mjeru podrške ublažavanju negativnog uticaja tržišnih poremećaja i klimatskih promjena u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Krajnji rok za prijavu 24.10.2022. godine, do 17.00 sati.

Javnom pozivu se može pristupiti na web stranice projekta, eu4agri.ba. Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sistema dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ . Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. 

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća i/ili zadruge s uspostavljenom mrežom kooperanata/individualnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom i/ili preradom i/ili otkupom i/ili skladištenjem i/ili plasmanom svježih poljoprivrednih i gotovih prehrambenih proizvoda.

U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.9 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 50.000 KM do maksimalno 300.000 KM. Iznos podrške po jednom kooperantu može iznositi od 1.500 KM do 15.000 KM. Obavezno finansijsko učešće podnosioca prijave iznosi 25% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova.

Interventna mjera podrške bit će realizirana kroz finansijsku podršku za nabavku mineralnih đubriva, za nabavku sistema za navodnjavanje i orošavanje, te za podršku nabavke sistema za zasjenjivanje.