Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog obrazovanja u BiH

 

 

Privredna/Gospodarska komora Brčko distrikta BiH i Univerzitet u Istočnom Sarajevu organizirali su okrugli sto pod nazivom „Razvoj dualnog obrazovanja u Brčko distriktu BiH u okviru međunarodnog projekta Erasmus+ „Jačanje kapaciteta u razvoju dualnog visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini“, a uz podršku Evropske mreže preduzetništva Republike Srpske (EUNORS).

Cilј okruglog stola, održanog 17. septembra 2020. godine u Brčkom, bio je definisanje pravaca razvoja dualnog obrazovanja u Brčko distriktu BiH (srednje škole i visoko obrazovanje), usklađivanje studijskih programa Univerziteta i smjerova srednjih škola sa potrebama privrede Brčko distrikta BiH, povezivanje Brčanske privrede i polјoprivrede i obrazovnog sistema, kao i sticanje uvida u stanje dualnog obrazovanja u BiH.

U uvodnom dijelu okruglog stola prisutnim su se obratili predsjednik Privredne/Gospodarske komore Brčko distrikta BiH, predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, Vlade Brčko diistrikta BiH, te Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U ime Komore dobrodošlicu je uputio mr.sci. Niko Sadrić, predsjednik, koji je pored ostalog naglasio da je dualno obrazovanje sustav koji, ako ga uspijemo sprovesti i uspostaviti u našoj lokalnoj zajednici, garantira stručan i osposobljen ljudski resurs i izniman potencijal razvoju gospodarstva.
-Mnoge europske države, sa stabilnim  gospodarstvima, a čemu teži i naša zemlja pa samim time i naša lokalna zajednica, prepoznale su u ovom modelu obrazovanja učinkovit instrument za osiguranje kvalitetne i stručne mlade radne snage, te njeno što bolje uključivanje na tržište rada. Na nama svima je da zajedničkim snagama, stvorimo snažan oslonac našem gospodarstvu. Upravo su ljudi temelj i pokretač svakog biznis plana te svakog dugoročnijeg gospodarskog planiranja i predviđanja“.

Na okrugol stolu se u ime Vanjskotrgovinske komore BiH obratila dr.sci. Elma Kovaćević-Bajtal, direktorica Instituta za edukaciju, te je prisutne upoznala sa ulogom Komore u dulanom obrazovanju, realiziranim i aktuelnim projektima na polju edukacije, te aktivnostima u cilju unapređenja kampetencija uposlenika privrednih subjekata tj. članica VTK BiH  i njihovog poslovanja na damaćem i međunarodnom tržištu. Također je predstavila brošuru „Uloga Vanjskotrgovisnka/Spoljnotrgovinske komore BiH (VTK/STK BiH) u stručnom obrazovanju koja pripremljena u saradnji sa njemačkom organizacijom Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Predavači na okruglom stolu bili su predstavnici Privredne komore Brčko distrikta BiH, Privredne komore Republike Srpske, Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine i Univerziteta u Istočnom Sarajevu.