Izašao novi broj Infokoma

 

 

Novi broj Infokoma donosi mnogo zanimljivih sadržaja. Između ostalog prenosimo utiske sa konferencije posvećene ženskom preuzetništvu, realizovane u hibridnom formatu u okviru EEN mreže tokom koje su razmjenjeni primjeri odličnih odgovora preduzetnica na izazovne poslovne uslove uzrokovane „krizom COVID-19“.
Uvažavajući potrebe bh. privrednika, ovaj put povodom inicijative privrednika reciklažne industrije i proizvođača ekološki prihvatljiih izvora energije, Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine pokrenula je određene aktivnosti s ciljem unapređenja cirkularne ekonomije i jačanja zelenih lanaca vrijednosti. Potreba intenziviranja svih aktivnosti u navedenoj oblasti dodatno je važna jer je nova trgovinska strategija EU jasna i temelji se na održivost,i klimatski neutralnoj privredi i zelenoj transformaciji.
Akcenat međunarodnih aktivnosti fokusiran je na djelovanje Komore kroz članstvo u Komorskom investicionom forumu zapadnog Balkana u okviru kog se kroz implementaciju trenutno tri projekta realizuju brojne aktivnosti. Jedna od njih je i nedavno objavljena studija „Potencijjal zapadnog Balkana za privlačenje stranih investicija u post-kovid periodu“ čiji je cilj predstaviti prednosti regiona ali i ukazati na oblasti u koje je potrebno ulagati dodatne resurse kako bi privrede zapadnog Balkana bile što atraktivnije za domaće i strane investitore. Pored navedenog, a u okviru implmentacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržišta, KIF ZB6 aktivno radi na pripremi Market Access Database i Market Intelligent Database, ali i drugog materijala o kojima će više riječi biti u jesenjem izdanju Infokoma.

Infokom

Share This