Izabran Odbor Asocijacije metalske i elektro industrije VTK/STK BiH

Na Reizbornoj sjednici Skupštine Asocijacije metalske i elektro industrije (AMEI) Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH izabrani su novi članovi Odbora i razmatrana su planska i programska akta.

„Primjetan je rast obima vanjskotrgovinske razmjene u ovoj godini za oko 3,7 milijardi KM u odnosu na prošlu godinu. Za devet mjeseci 2022. godine metalska industrija, s obimom od 13,8 milijardi KM čini oko 39% ukupne vanjskotrgovinske razmjene, a koja iznosi oko 35,4 milijarde KM,“ rekao je potpredsjednik VTK/STK BiH Ahmet Egrlić. Podsjetio je da je Komora ove godine organizirala i prvi zajednički nastup bh. kompanija iz metalske industrije na prestižnom sajmu ELMIA Subcontractor, te izrazio nadu da će održani poslovni sastanci rezultirati novim poslovnim ugovorima i još boljim izvoznim rezltatima.

Članovi Skupštine AMEI, predstavnici renomiranih kompanija s teritorija cijele Bosne i Hercegovine, za naredni četverogodišnji period rada u Odboru Asocijacije izabrali su devet kompanija i to: TT Kabeli Široki Brijeg, Thermoflux Jajce, Alumina Zvornik, Kolektor Laktaši, Mikroelektronika Banja Luka, Medena commerce Tešanj, Hifa oil/Euro solar Tešanj, RM-LH Zenica i Ćosićpromex Usora.

Na Skupštini je istaknuto i da bh. kompanije metalske i elektro industrije imaju značajne potencijale i izvozne rezultate ali da je neophodno što hitnije unaprijediti zakonski okvir, posebno u smislu harmonizacije entitetskih zakona o OIE, koji će olakšati poslovanje kompanijama.