IRU- Uvjeti/mjere za transport u Austriji i Sloveniji, 26. juni

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještena je od IRU-a o novim uslovima/mjerama za transport u Sloveniji i Austriji.

AUSTRIJA (26. juna 2020., 17:40)

Od 15. juna, mjere u Austriji su ublažene. Ljudi sada samo trebaju nositi masku u javnom prevozu i u zdravstvenom sektoru, poput apoteka, bolnica itd.

Ulazak u Austriju (opća pravila)

Od 16. juna primjenjuju se sljedeće:

Osobe koje ulaze u Austriju iz šengenskog prostora i iz evropskih ne-šengenskih zemalja (Andora, Bugarska, Irska, Hrvatska, Monako, Rumunija, San Marino, Vatikan, Velika Britanija i Kipar) moraju osigurati medicinsko uvjerenje, na njemačkom ili engleskom jeziku, koje dokazuje da imaju negativan rezultat COVID-PCR testa. Certifikat ne smije biti stariji od 4 dana u trenutku unosa. Kao alternativa, mora se preduzeti 14-dnevna kućna karantena koja se nadgleda ili karantena u odgovarajućem smještaju. Čitav propis se ne odnosi na ljude koji ulaze u Austriju iz 32 evropske zemlje navedene u Aneksu A i (kumulativno) imaju prebivalište ili uobičajeno prebivalište u Austriji ili u nekoj od tih zemalja.

Ulaz izvan šengenskog prostora

Osobe koje ulaze u Austriju moraju pružiti ljekarsko uvjerenje na njemačkom ili engleskom jeziku kojim se potvrđuje negativan rezultat COVID-PCR testa (certifikat ne smije biti stariji od 4 dana prilikom ulaska) ili provesti 14-dnevnu kućnu karantenu ili karantenu koja se nadzire u 14 dana u odgovarajućem smještaju (ako je karantena je odbijen, ulaz će biti zabranjen). Postoji mogućnost besplatnog testiranja tokom karantene. Karantena se može prekinuti samo u slučaju ako se osigura odmah odlazak iz Austrije. Ove se odredbe odnose na: austrijske državljane, državljane EU / EEA, švicarske državljane i članove njihovih porodica koji žive u istom domaćinstvu, vlasnike austrijske vize D ili foto identifikacijske kartice, u skladu sa stavkom 95 FPG (identifikacija fotografije za vlasnike privilegijama i imunitetima u Austriji) ili osobama s pravom boravka ili dokumentacijom o pravu prebivališta, u skladu s austrijskim Zakonom o naseljenosti i prebivalištu ili austrijskim Zakonom o azilu koji im daje dozvolu boravka u Austriji.

Sljedeće kategorije državljana trećih zemalja mogu ući u zemlju s bilo kojeg mjesta (bilo da dolaze iz šengenskog prostora ili iz Andore, Bugarske, Irske, Hrvatske, Monaka, Rumunjske, San Marina, Vatikana, Velike Britanije i Cipra ):

• Članovi osoblja diplomatskih predstavništava i članovi njihovih porodica koji žive u istom domaćinstvu.
• Zaposleni u međunarodnim organizacijama i članovi njihovih porodica koji žive u istom domaćinstvu.
• Radnici humanitarne pomoći.
• Sestrinsko i zdravstveno osoblje.
• Sezonski radnici u poljoprivredi, šumarstvu i turizmu.
• Putnici u tranzitu.
• Vozači koji se bave teretnim prevozom.

Izuzeci od zahtjeva za testiranje i karantenu

Po ulasku, pojedinci su oslobođeni testiranja ili zahtjeva za karantenu u slučaju da provode jedno od sljedećeg:
• Prevoz robe.
• Komercijalni transportni poslovi.
• Repatrijacijsko putovanje ili let.
• Transfer ili let.
Zabrane vožnje

S početkom od 18. maja, zabrane vožnje za vikende i praznike za kamione preko 7,5 t i kamione s prikolicom ponovo su primijenjene. Od danas, AISÖ nije dobio informacije o kalendaru zabrane vožnje u ljetnim mjesecima. U skladu sa ponašanjem susjednih zemalja, moguće je da bi u najboljem slučaju mogao biti izdat vrlo kratak kalendar.

Ograničenja na granicama

Austrija – Italija
Od 16. juna, Austrija je otvorila svoje granice s Italijom. Svi granični prelazi između Austrije i Italije ponovo su otvoreni. Od ovog datuma nije potreban niti negativan test SARS-CoV-2 niti 14 karantena. Sporadična granična kontrola i dalje se provodi.

Austrija – Njemačka
Iz Njemačke je ulazak u Austriju moguć od 4. juna, bez obaveze da ima ljekarsko uvjerenje ili obavezu karantene kod kuće.
Ne provode se sistematske granične kontrole.

Austrija-Švicarska
Od 4. juna vraćena je potpuna sloboda putovanja između Austrije i Švicarske.

Austrija – Mađarska
Od 5. juna više nema graničnih kontrola. Međutim, granični prijelazi između Austrije (AT) i Mađarske (HU) dozvoljeni su samo na ovim službenim graničnim prijelazima: Klingenbach, Deutschkreuz, Nickelsdorf i Heiligenkreuz. Komercijalni promet između AT i HU više nije podložan ograničenjima.

Propisi se ne primenjuju na prevoz robe ili provoz robe.

Teretni prijevoz nesmetano teče preko svih otvorenih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom, uz relevantnu dokumentaciju (dokumenti o narudžbi i dostavi, bilješke, vozačka, pasoš ili lična karta i dokaz o zaposlenju).

Source: AISÖ

SLOVENIJA (26. juni 2020., 17:55)

Od 15. juna državljani Italije i Slovenije mogu koristiti sve granične prelaze da bi putovali između dvije zemlje, dok građani iz drugih zemalja mogu koristiti samo sljedeće granične prelaze:

• Vrtojba – Sv. Andrea,
• Fernetiči – Fernetti,
• Škofije – Rabuiese,
• Krvavi potok – Pesse.

Na granici s Austrijom austrijski i slovenski državljani mogu koristiti sve granične prijelaze za putovanje između dvije zemlje, dok preostali pojedinci mogu koristiti samo sljedeće granične prijelaze.
• Karavanke – Karawankentunnel,
• Ljubelj – Loibltunnel,
• Šentilj (autocesta) – Spielfeld (autocesta)

Na granici Mađarske, državljani Mađarske i Slovenije mogu koristiti sve granične prelaze da bi putovali između dvije zemlje, dok građani iz drugih zemalja mogu koristiti samo sljedeće granične prelaze:
• Dolga vas – Redics,
• Pince (autoput) – Torniyszentmiklos (Országút).

Na granici s Hrvatskom otvoreni su svi lokalni granični prijelazi.

Zbog pogoršanja epidemioloških uvjeta, bez obzira na državljanstvo ili prebivalište, uvodi se 14-dnevna karantena za sve osobe koje dolaze u Sloveniju iz ovdje navedenih zemalja i osobe koje ulaze u Sloveniju i imaju prebivalište ili privremeni boravak u tim zemljama.

Odredba se ne odnosi, između ostalog, na radnike u međunarodnom prevozu i međunarodne vozače robe koji voze do, iz ili kroz Sloveniju. Vozači koji prolaze kroz Sloveniju moraju napustiti zemlju nakon 12 sati od ulaska.

Od 25. juna 2020. godine na snagu je stupila odluka Vlade da Luksemburg i Crnu Goru skine sa Zelene liste, a takođe je dodala Portugal i Albaniju na Crvenu listu (gde su uključene sljedeće evropske zemlje: Velika Britanija, Andora, Belgija, Švedska, Rusija, Bjelorusija, Srbija, Moldavija, sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Albanija). Pojedinci koji dolaze iz ovih zemalja trebaju u karantinu 14 dana po ulasku u Sloveniju.

Članove podsjećamo da se odredbe o karanteni ne primjenjuju na slovenačke državljane ili strance sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Sloveniji, dok se primjenjuju na pojedince koji dolaze iz zemalja uključenih u Žuti i Crveni popis.

Izvor: Vlada Slovenije

 

Share This