IRU- Uslovi/mjere za transport u Danskoj, 29. oktobar

Prema informacijama dostavljenim od strane Međunarodne unije cestovnih prijevoznika, od 26. oktobra 2020. godine pojačane su danske granične kontrole. Svi relevantni granični prijelazi i dalje se mogu koristiti.

Osobe sa prebivalištem u zemljama visokog rizika moraju imati dostojnu svrhu prilikom ulaska u Dansku. Osim toga, oni moraju predočiti dokaz negativnog COVID-19 testa. Test se mora obaviti u posljednja 72 sata prije ulaska u Dansku.

Osobe koje u Dansku uđu u vezi sa prevozom tereta izuzete su od zahtjeva za testiranje. Oni moraju biti u mogućnosti predstaviti dokumentaciju o ovome (CMR ili druga dokumentacija).

Spisak zemalja s visokim rizikom ažurira se svake sedmice. Trenutna lista visoko rizičnih zemalja dostupna je ovdje.

Imajte na umu da se danske vlasti u zemljama EU, Šengena i Ujedinjenog Kraljevstva razlikuju između stanovnika zabranjenih zemalja i zemalja visokog rizika.

Osobama sa prebivalištem u zabranjenim zemljama EU/ Schengen/UK, dozvoljava se ulazak u Dansku bez potvrde o ispitivanju ako imaju dostojnu svrhu.

Osobe sa prebivalištem u visokorizičnim zemljama EU/Schengen/UK moraju imati i dostojnu svrhu i negativan certifikat o COVID-19 testu.

Zahtjev za dostojnom svrhom, kao i negativan certifikat o testiranju, primjenjuju se i na osobe sa prebivalištem u zabranjenim zemljama izvan EU/ Schengen/UK.

Kao što je spomenuto, zahtjev za testiranje nije primjenjiv na vozače koji ulaze u Dansku u vezi s prijevozom tereta.

Nisu još uspostavljeni svi detalji novih ograničenja, ali konačna formulacija bit će objavljena u roku od nekoliko dana.

Međutim, u prvih nekoliko dana, nova ograničenja će biti izvršena na osnovu odluke vlasti, a ljudi će imati priliku da se prilagode pravilima.

Dodatne informacije dostupne su na engleskom i njemačkom na linku https://coronasmitte.dk/en/entry-into-denmark

Izvor: ITD