Imenovani članovi Predsjedništva Arbitražnog suda pri VTK/STK BiH

Predsjednik Vanjskotrgovinske/spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, u dogovoru s potpredsjednicima, donio je Odluku o imenovanju Predsjedništva Arbitražnog suda pri VTK/STK BiH.

Prema ovoj Odluci, na mandat od četiri godine, u Predsjedništvo Arbitražnog suda imenuju se : akademik prof. dr Vitomir Popović, prof. dr. sc. Mile Lasić i prof. dr. sc. Abedin Bikić. Članovi Predsjedništva rotiraju se na funkciji predsjednika Arbitražnog suda svakih šesnaest mjeseci prema sljedećem rasporedu:
• Akademik prof. dr. Vitomir Popović imenuje se za predsjednika Arbitražnog suda u periodu 1.5.2023 – 31.8.2024. godine;
• Prof. dr. sc. Mile Lasić imenuje se za predsjednika Arbitražnog suda u periodu 1.9.2024 – 30.12.2025. godine i
• Prof. dr. sc. Abedin Bikić imenuje se za predsjednika Arbitražnog suda u periodu 1.1.2026 – 30.4.2027. godine.

U periodu trajanja mandata Predsjedništva prvi zamjenik predsjednika Arbitražnog suda je član Predsjedništva koji preuzima naredni mandat na funkciji predsjednika. Za sekretara Arbitražnog suda imenovana je Belma Šabić-Selimović, stručni saradnik u Službi za pravne poslove VTK/STK BiH. Arbitražni sud pri VTK/STK BiH je stalna, institucionalna arbitraža, s organizacionom strukturom i pravilima postupka, koja postoji još od 1998. godine. Pred Arbitražni sud privredni subjekti mogu iznositi međusobne sporove u skladu sa zakonom, radi sporazumnog rješavanja tih sporova, posredovanjem ili odlučivanjem o tim sporovima, ako stranke ugovore nadležnost ovog suda.