Green Revolution 2023- Iskustva i izazovi na putu „zelene tranzicije“

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Zdravko Marinković svečano je otvorio konferenciju „Green Revolution 2023“ koja je održana danas u okviru projekta “100 najvećih u BiH”, u organizaciji Poslovnih novina, uz podršku analitičkog partnera agencije LRC i Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH.

U obraćanju prisutnim, predstavnicima kompanija i stručnjacima u zelenoj ekonomiji iz BiH, predsjednik Marinković je kazao da je Komora aktivno uključena u procese tranzicije bh. privrede prepoznajući potencijal “zelenih“ lanaca vrijednosti u smislu stvaranja novih vrijednosti, jačanja konkurentnosti izvoznog potencijala, maksimalnog korištenja unutarnjih resursa i naravno novih radnih mjesta.

„Jedan od najvećih izazova na putu tzv. zelene tranzicije biće uvođenje mehanizama oporezivanja emisija ugljendioksida (CBAM) u EU. Poruka iz Evropske unije je da zemlje Zapadnog Balkana do januara 2030. treba da uvedu mehanizme za naplatu karbona koji će biti ekvivalentni Sistemu trgovanja emisijama da bi izbjegle plaćanje prekograničnog poreza. CBAM kao posljedicu može da ima plaćanje većih cijena robe koja se uvozi u EU čime bi se u konačnici umanjila i konkurentnost bh. izvoznika, prije svega na tržištu električne energije, cementa i čelika koji se izvoze iz BiH. Za ispunjavanje uslova za izuzeće BiH iz CBAM mehanizma potrebno je spajanje tržišta električne energije sa susjednim zemljama i jasna mapa puta za uvođenje sistema za trgovinu emisijama (EU ETS) u BiH“ kazao je Marinković.

Za uspješno poslovno okruženje, kako je kazao Marinković, neophodna je saradnje vlasti, donosioca odluka, struke i prepoznavanja onoga što Bosni i Hercegovini i njenom tržištu treba i što će mu biti bitno u budućnosti.

U okviru konferencije održana su tri panela u okviru kojih su učesnici podijelili svoja iskustva i primjere implementacije zelenih strategija i transformacija unutar svojih kompanija.

Gala svečanost 36. manifestacije proglašenja najuspješnijih kompanija u Bosni i Hercegovini i regionu, u okviru projekta “100 najvećih u BiH”, održat će se večeras u Sarajevu.

Share This