Grad Mostar i VTK BiH udružuju snage na razvoju Vinske ceste Hercegovine

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

U značajnom koraku ka daljnjem unapređenju i promociji Vinske ceste Hercegovine, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) i Grad Mostar potpisali su Memorandum o razumijevanju, uspostavljajući temelj za zajednički rad na razvoju i promociji ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu. U okviru planirane suradnje između VTK BiH, koja rukovodi Vinskom cestom Hercegovine, te Grada Mostara, planirana je organizacija niza događaja, manifestacija i promocija s ciljem podizanja svijesti o ovoj jedinstvenoj turističkoj atrakciji.

„Vinska cesta Hercegovine nije samo put koji povezuje vinarije; ona je simbol naše kulturne i povijesne baštine, odraz tradicije koja se prenosi generacijama. Kroz ovu inicijativu, Mostar se još više afirmira kao ključna destinacija za ljubitelje vina i kulture, pružajući posjetiteljima iz cijelog svijeta priliku da dožive autentičnost i gostoprimstvo naše regije, “ izjavio je gradonačelnik Mostara dr. Mario Kordić.
Uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), Vinska cesta Hercegovine ostvarila je niz istaknutih uspjeha na međunarodnom nivou , uključujući članstvo Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za Grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za Grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za Manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina. Vrhunac priznanja Vinskoj cesti Hercegovini jeste proglašenje Mostara „Europskim gradom vina Dinoisio 2024“ od strane Europske mreže vinskih gradova- RECEVIN.

„Zajedničkim naporima s VTK BiH, usmjerit ćemo se na daljnji razvoj i promociju Vinske ceste, ne samo kao turističke atrakcije, već i kao važnog ekonomskog stimulatora koji će podržati naše lokalne vinare, poljoprivrednike i turističke poduzetnike. Ovo je prilika da pokažemo svijetu bogatstvo naših vina, gastronomije i jedinstvenog načina života“, izjavio je predsjednik VTK/STK BiH, dr. Sc. Vjekoslav Vuković.

Vinska cesta Hercegovine je kulturna ruta koja obuhvaća višestoljetnu tradiciju proizvodnje vina u regiji Hercegovine, koja je karakteristična po mediteranskoj klimi i veoma zahtjevnom, ali vinogradarski zahvalnom terenu kraških vapnenaca. Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, vinari Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka, te mnoge druge međunarodne vinske sorte.[/vc_column_text][vc_gallery images=”39079”][/vc_column][/vc_row]

Share This