Forumtex- Jačanje konkurentnosti tekstilnog sektora kroz mehanizme udruživanja i saradnje

 

 

„Savremeni modeli umrežavanja poduzeća – klasterski model- šansa za tekstilni sektor u BiH?” naziv je online konferencije održane 25. juna 2020. godine u organizaciji Razvojne agencije Žepče, uz podršku MEG projekta kojeg implementira UNDP a financira Vlada Švicarske.

U okviru konferencije, na kojojoj su učestvovali i predstavnici tekstilnih kompanija, udruženja i asocijacija koje okupljaju kompanije iz tekstilnog sektora naše države, predstavljena je uloga Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u uspostavi, radu i pozicioniranju asocijacija, grupacija, udruženja, klastera kao i mogućnosti artikuliranja brojnih zahtjeva kompanija kroz Asocijaciju tekstila, odjeće, kože i obuće pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH. Naglašeno je da su usluge Komore za njene članice – BH kompanije, besplatne te su sve firme pozvane na jaču saradnju na identificiranju i rješavanju različitih zahtjeva i problema kroz postojeće asocijacije i grupacije Komore. Takođe, u okviru izlaganja je ukazano na značaj međunarodnih sajamskih manifestacija (uključujući online sajmove) u povezivanje preduzeća, uspostavi novih poslovnih partnerstva, transferu znanja i novih tehnologija, a dat je i kraći osvrt na trendove u vanjskotrgovinskoj razmjeni tekstilne industrije u proteklih 5 godina.

Konferencija „Forumtex“ predstavlja završni događaj projekta „Jačanje kapaciteta korisnika kroz uspostavu inovativnih i održivih treninga“ kroz koji su organizirane obuke za uposlene u tekstilnom sektoru u Bosni i Hercegovini.

Share This