Festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology” iz godine u godinu okuplja sve veći broj vinarija

 

 

Ovogodišnji, peti po redu Festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology” okupio je 28 vinarija predstavljajući Hercegovinu kao vinsku regiju. Dvodnevna manifestacija koja je počela radionicama za somelijere, završena je sinoć gastro zabavnim programom u Međugorju predstavljanjem autohtonih sorti blatine i žilavke koje su ljubitelji vina imali priliku i probati. U okviru manifestacije održana je konferencija za medije.

Prepoznajući značaj, kao i potencijale i kvalitet bosanskohercegovačkih vina, Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine bila je pokrovitelj događaja, te je aktivnim angažmanom dala značajan doprinos njegovoj uspješnoj realizaciji.

Prema riječima dopredsjednika Komore dr.sc. Vjekoslava Vukovića, Vanjskotrgovinska komora je kao pouzdan partner privrede Bosne i Hercegovine prepoznala ovo kao jedan od modaliteta kako pomoći privredi,posebno u teškom vremenu kakvo je trenutno.  “Svjesni smo činjenice da je u prošloj godini turizam bio na jako niskim granama, ali ova ponuda koja se događa u ovoj godini daje vjetar u leđa razvoju i izgradnji vinske ceste. To je nešto što nas revitalizira i vraća na pravi put” – rekao je dopredsjednik Vuković. On je naveo da Bosna i Hercegovina ima 3.700 hektara vinograda i 11.000 porodičnih  pogona koje prave vino, te da se iz Bosne i Hercegovine godišnje izveze vina u vrijednosti 4 miliona maraka, a uveze 15 miliona. Kako je istakao,  taj balans se mora popraviti u korist domaćeg vina, a manifestacije poput ove međugorske put su kojim treba ići.

U ime organizatora Festivala vinar Andrija Vasilj je rekao  kako je enološki performans “BLAŽ Enology” ove godine okupio 28 vinarija od kojih ih je 27  iz BiH i jedna gost iz Italije – Mondavi. Podsjetio je kako je manifestacija “Blaž” nastala prije pet godina te da od tada ovaj vinski festival raste iz godinu u godinu. Od početnih sedam vinarija manifestacija je narasla na današnjih 28 i “BLAŽ” sada predstavlja Hercegovinu kao vinsku regiju.

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar Marko Ivanković složio se s dopredsjednikom Vukovićem i potvrdio da “BLAŽ” treba ići izvan granica BiH, na sva inostrana  tržišta. Posebno je istakao da se bosanskohercegovački vinari  nemaju čega stidjeti jer kvalitetom koji imaju naša vrhunska vina mogu parirati svim vinima u svijetu. Takođe je izrazio nadu da će se revitalizirati vinska cesta Hercegovine, te da će se kroz taj kanal prodaje plasman vina popraviti za 25 do 30 posto.

Vinska cesta Hercegovine će biti prilika za promociju Bosne i Hercegovine, njenih tradicionalnih jela, kuhinje i kulture, dakle svega što Bosna i Hercegovina posjeduje i po čemu je prepoznatljiva, a to su svakako bogati prirodni potencijali.

Kako je na samom početku i rečeno, manifestacija je započela radionicama blatine i žilavke koju je vodio ugledni sommelier Siniša Lasan. Prema njegovim riječima, ono što se znalo i prije na ovom događaju samo se i dokazalo, a to je da blatina i žilavka imaju strahovito veliki potencijal kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Poručio je kako je promocija jedini alat za plasiranje vina na strana tržišta dodavši kako na svjetskoj vinskoj sceni i vinskim kartama ima mjesta za te autohtone hercegovačke sorte, ali da je neophodno jako puno raditi na njihovoj promociji.

Manifestacija je od strane svih učesnika pozitivno ocjenjena, a pored Vanjskotrgovinske komore, pokrovitelji ovogodišnjeg festivala “BLAŽ Enology” bili su USAID, Vlada HNŽ-a, Turistička zajednica HNŽ-a Opštinaina Čitluk, HT Eronet, Radio stanica Mir Međugorje, Wine hotel Cesaric,a te Sportski centar Međugorje.

[wds id=”30”]

Share This