Festival vrhunskih vina BLAŽ Enology 2022

Pod pokroviteljstvom Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, USAID-a, Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Porschea, u četvrtak, 08.09.2022. godine u Međugorju održan je festival vrhunskih vina “BLAŽ Enology 2022″. Tijekom događaja posjetitelji su uživali u prigodnom glazbenom programu i imali su priliku probati proizvode 27 vinarija i pet izlagača iz gastronomije, a takođe su uručene i zahvalnice pokroviteljima događaja.

U ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine zahvalnicu je preuzeo dr. sc. Vjekoslav Vuković, dopredsjednik.

Udruga Blaž Enology u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, promovirajući kulturu pijenja vina kroz promicanje znanja ove godine educirala 42 nova somelijera prvog stupnja, koji su dobili svoje diplome.

Tijekom press konferencije dopredsjednik Vuković je istaknuo da ove priče nisu samo poslovne, nego su to priče i o ljepotama Hercegovine, kao i razvoju turizma i drugih ponuda koje se ovdje mogu pronaći. Kako je istakao, to više nije samo rapsodija dobrog ukusa i dobrog vina. Nekada se govorilo o Hercegovini kao o maloj vinskoj školi, a danas je to vinska akademija. Znanja koja se mogu steći o kvalitetnoj proizvodnji i vina zapravo su svoj epilog doživjela najvećim priznanjem za BiH koje se može dobiti, a to je postati članom, odnosno dijelom velike europske obitelji, a što Iter Vitis i predstavlja. Navedeno članstvo je dokaz kvaliteta i svakako da pomaže većoj konkurentnosti ali i pozicioniranju naših vina  na stranim tržištima – kazao je dopredsjednik Vuković. Naveo je kako je BiH u prošloj godini izvezla bh. vina u vrijednosti 6,5 milijuna maraka,  te da Komora tradicionalno podržava ovaj i slične događaje.

Predsjednica Iter Vitisa Emanuela Panke poželjela je dobrodošlicu Vinskoj cesti Hercegovine ističući da se radi o sjajnoj destinaciji koja je spremna za otkrivanje od strane turista širom svijeta. Kroz Iter Vitis se promovira vinski turizam, ali i kompletno naslijeđe vezano za vino, što obuhvata  kulturu, arheologiju i slično. Želje turista su se promijenile, oni više ne žele masovni turizam nego se žele vratiti prirodi, ići u ruralna područja i sa svojim obiteljima i prijateljima provoditi vrijeme u nečemu kao što je upravo  čarobna Hercegovina. Prema njenim riječima, Hercegovina nudi najljepše vinograde, najslađe grožđe, tako da se sa sigurnošću može reći da će priključivanje Iter Vitisu biti od velikog značaja Bosni i Hercegovini.

Kako je istakla ministrica Edita Đapo, koja je takođe sudjelovala manifestaciji, događaj kao što je “BLAŽ” povezuje bh. vinare i omogućuje i domaćim i stranim turistima da isprobaju i kušaju sva vina i druge poslastice.