“EU4Business Recovery” – Objavljen javni poziv za prijavu projekata u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće i obuće u Bosni i Hercegovini (Međunarodna organizacije rada – ILO)

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine obavještava sve poslovne subjekte iz ovog sektora da je u okviru projekta „EU4BusinessRecovery – Odgovor na Covid-19“, kojeg finansiraju Evropska unija i Ministarstvo ekonomske saradnje i razvoja Savezne Republike Njemačke, a zajednički sprovode Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ), Međunarodna organizacija rada (ILO) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), 08. 11. 2021. godine objavljen: “Javni poziv za prijavu projekata u sektoru proizvodnje tekstila, odjeće i obuće s ciljem ublažavanja uticaja krize uzrokovane pandemijom Covid-19”.

Opšti cilj projekta je ublažavanje negativnih posljedica pandemije Covida-19 i osiguranje kontinuiteta poslovanja uprkos posljedicama pandemije.

Podrška ILO-a u sklopu ovog projekta je namijenjena za mala i srednja preduzeća koja posluju u sektorima tekstila, odjeće i obuće, i bit će realizovana kroz dodjelu finansijskih sredstava i pružanje tehničke pomoći.

Pozivamo sva mala i srednja proizvodna preduzeća iz sektora tekstila, odjeće i obuće da pogledaju ovaj javni poziv i ukoliko smatraju da ispunjavaju tražene uslove, podnesu aplikaciju za svoj projekat zajedno sa traženom pratećom dokumentacijom najdalje do 17. 12. 2021.god.

Napomena:
Prijave je moguće i isključivo podnijeti putem elektronske pošte na adresu: eu4brecovery@ilo.org.

Dodatne informacije o projektu:

U okviru javnog poziva bit će dostupno 1.400.000,00 EUR bespovratnih (grant) sredstava za mjere oporavka malih i srednjih preduzeća iz sektora proizvodnje tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini.
Visina mogućih odobrenih sredstava po projektu je do 51.129,00 EUR, a bespovratna sredstava će se moći koristiti za povećanje kapaciteta poslodavaca za razvoj novih proizvoda i usluga, digitalizaciju i efikasnije korištenje resursa, te oporavak lanaca snadbijevanja, što će osigurati kontinuitet poslovanja.
 Također, jedan od ciljeva podrške je i omogućiti poslodavcima da usvoje održive modele poslovanja, diverzificiraju svoju ponudu i postanu otporniji, pri čemu bi zadržali postojeću radnu snagu i postepeno stvorili preduslove za kreiranje novih radnih mjesta.
 U periodu od 15.11.2021. do 19.11.2021., ILO će organizovati online info sesije radi davanja dodatnih informacija i instrukcija u vezi sa Pozivom za dostavljanje projektnih prijedloga.
 Svi zainteresovani za učešće na info sesijama treba da se prijave na e-mail: eu4brecovery@ilo.org.

Za bilo kakva dodatna pitanja, molimo da kontaktirate direktno Međunarodnu organizaciju rada ILO na e-mail: eu4brecovery@ilo.org.

Više informacija o projektu „EU4BusinessRecovery“ možete pronaći na slijedećim linkovima:
–  O EU4Business Recovery projektu: https://eu4business.ba/o-eu4business-recovery/.
– O javnom pozivu za sektor “tekstil/odjeća/obuća”: https://eu4business.ba/o-eu4business-recovery/pozivi-za-dostavljanje-prijedloga-projekata/tekstil-odjeca-obuca/.

Prilog:

Prilog_I_Obrazac_Prijedloga_Projekta

Prilog_II_Budzet_Projekta

Prilog_III_Plan_Provodjenja_Aktivnosti

Prilog_IV_Pismo_Namjere

Prilog_V_Lista_za_provjeru_dokumentacije

Prilog_VI_Covid-19__Smjernice

Uputstvo za podnosioce projektnih prijedloga