eKonsultacije Prednacrta Zakona o carinskim prekršajima BiH

 

 

Spoljnotrgovinska komora BiH obavještava da je Uprava za indirektno oporezivanje BiH, kreirala Prednacrt Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine.

Pokrenute su konsultacije u skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa BiH, te ovim putem pozivamo sve zainteresovane strane da uzmu učešće u javnoj raspravi. Registraciju za javnu raspravu možete izvršiti na sljedećem linku https://ekonsultacije.gov.ba/account/register

Svrha donošenja novog Zakona o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine je usklađivanje oblasti carinskih prekršaja sa odredbama novog Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj 58/15) i odredbama nove Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj 13/19), kao i usklađivanje sa važećim prekršajnim zakonodavstvom u BiH.

Zakonom o carinskim prekršajima Bosne i Hercegovine definišu se radnje koje čine carinske prekršaje, počinioce prekršaja, sankcije i zaštitne mjere, te naplatu uvoznih i izvoznih dažbina po službenoj dužnosti na carinskom području Bosne i Hercegovine, čime bi se na taj način obezbjedilo poštovanje odredbi Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini i odredbi Odluke o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini. Predmetni Prednacrt zakona je sa predloženim rješenjima usklađen u okviru evropskih zakonodavnih standarda.

Prednacrt Zakona o carinskim prekršajima BiH možete pogledati ovdje!

Share This