Dopredsjednik Vuković sudjelovao na konfereneciji u Mostaru

 

 

Konferencija “Gospodarstvo – ključni čimbenik razvoja društva”, organizirana u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, okupila je brojne gospodarstvenike iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije, kao i predstavnike gradova i sveučilišta.

Na konferenciji, organiziranoj u nekoliko panela, razgovarano je o ulozi obrazovanja u digitalnoj transformaciji društva, ekonomskim koristima uspostave sustava obveze energetske učinkovitosti, gradovima i kulturnom naslijeđu te arbitražnom rješavanju trgovačkih sporova.

U okviru panela „Digitalna transformacija društva- uloga obrazovanja“ prisutnima se obratio dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković. On je kazao, između ostalog, da Konferencija predstavlja značajan događaj koji u svakom slučaju predstavlja inovacije i gospodarski potencijal kako u tehnološkom smislu tako i u smislu kreiranja našeg razmišljanja, te stvaranja adekvatnijeg poslovnog ambijenta u ovoj oblasti kao temeljnoj, te onih koji proizlaze iz ove oblasti, a izravna su potpora gospodarskom prosperitetu i razvoju.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića je istakao da su ljudi ključni čimbenik razvoja ekonomije i gospodarstva, a organizacija je ta koja povezuje ljude, ekonomiju i gospodarstva. Dodao je kako se mostarsko sveučilište uključuje u ovakve skupove jer smatra da je nezaobilazan, možda i ključni činitelj u generiranju vizije i budućnosti razvoja društva.

Predsjednica Foruma Jadransko jonskih gospodarskih komora i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj, koja je na konferencija sudjelovala u radu panelu o energetici, izrazila je nadu da će iskustva Hrvatske pomoći BiH da lakše iskoristi i primijeni na svom području.

Predsjednik Gospodarske komore FBiH Marko Šantić naglasio je kako je ovo prvi put da se u Mostaru organizira velika poslovna međunarodna konferencija zajedno sa Sveučilištem u Mostaru, Forumom gradova, Forumom komora Jadransko-jonske makroregije, Gradom Mostarom i Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

Share This