Dopredsjednik Vuković na sjednici Generalne skupštine Eurokomore u Briselu

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković prisustvovao je Vanrednoj i 131. Redovnoj sjednici Generalne skupštine Eurokomore koja je održana u Briselu, 29.05.2022. godine. Na Vanrednoj sjednici su između ostalog usvojene izmjene Statuta Eurokomore, te produžen mandat članova Upravnog odbora na dvije godine (aktuelnom Upravnom Odboru mandat će trajati do kraja 2023. godine). Podsjećamo da je dopredsjednik Vuković član Upravnog odbora Eurokomore od 2018. godine, te da je tri puta reizabran na navedenu funkciju.

Odmah nakon Vanredne sjednice održana je i 131. Redovna sjednica Generalne skupštine Eurokomore tokom koje je raspravljano o napretku koji je postigla komesarka Von der Leyen u dosadašnjem mandatu, kao i o implikacijama ekonomskog uticaja rata u Ukrajini slijedom čega je predsjednik Eurokomore Luc Frieden pozvao Komisiju, Parlament i Vijeće da još čvršće vode računa o konkurentnosti evropskih preduzeća.

Uzimajući u obzir činjenicu da sukob u Ukrajini ulazi u svoj treći mjesec, komore širom Evrope potvrdile su sve očitije posljedice u vidu povećanja troškova energije/sirovina i prekida lanca snabdijevanja koji guše oporavak i narušavaju povjerenje među kompanijama. Predsjednik Eurokomore istakao je da rat u Ukrajini doprinosi izazovnom kontekstu, te da je sada imperativ da Komisija i zakonodavci ostanu svjesni izazovnih uslova poslovanja širom Evrope.

Nakon sjednice Generalne skupštine Eurokomore, a na poziv CEFTA Sekretarijata, dopredsjednik Vuković je zajedno sa delegacijom Komore i predstavnicima bh. kompanija koji su boravili u Briselu, posjetio Sekretarijat i tom prilikom održao sastanak sa direktorom Emirom Đikićem i saradnicima. Razgovarano je o aktivnostima koje CEFTA trenutno sprovodi, uz poseban naglasak na neusvajanje određenih odluka od strane vlasti BiH, a koje u mnogome koče dalje procese. Privrednici su imali prilike ukazati na potrebu usklađivanja određenih standarda i certifikata, te su istakli i druge probleme sa kojima se susreću.

Share This