Na poziv predsjednika Unije privrednih komora Republike Turske Rifata Hisacikliouglua, za dopredsjednika Vukovića je organiziran sastanak u prostorijama TOBB-a u Istanbulu u petak, 17.09.2021. godine. Teme sastanka bile su implementacija prošlogodišnjeg potpisanog sporazuma kroz osnovan Forum komora Turske i Bosne i Hercegovine (TBFK), zajedničko djelovanje kroz članstvo u Eurokomori i Asocijaciju Balkanskih komora.

Cilj novoosnovanog TBFK-a prvenstveno je usmjeren ka: identificiranju pitanja koja imaju pozitivan utjecaj na međusobno poslovanje, trgovinu, investicije i industriju; održavanju konstantnog dijaloga, te uspostavljanju snažne mreže kontakata putem komora; promociju BiH-Turske suradnje u oblasti trgovine i investicija; organizaciju radionica, seminara, okruglih stolova, konferencija, sajmova i matchmaking događaja; prikupljanju poslovnih informacija i kreiranju relevantnih publikacija i deklaracija; promociju najboljeg mogućeg povezivanja BiH i Turske po pitanju putne, pomorske i zračne infrastrukture.

Na sastanku je dogovoreno da se do kraja godine uspostavi struktura TBFK-a koja podrazumijeva imenovanje članova Upravnog odbora, te generalnog sekretarijata koji će biti zadužen za organizaciju događaja. Planirano je redovno održavanje sastanaka Upravnog odbora dva puta godišnje. Po potrebi, u okviru TBFK-a, se mogu formirati radne grupe po različitim oblastima, a koje će raspravljati o strateškim temama vezanim za ključne privredne oblasti, kao i sugerirati koji su to mehanizmi koji bi značajno doprinijeli ubrzanju i pojednostavljenju poslovnih odnosa.

Jadna od tema sastanka bilo je i zajedničko djelovanje u okviru Eurokomore. Kako je zaključeno, komore članice Upravnog odbora pridruženih i nekorespondentnih članica zauzeti će zajednički stav i intenzivirati svoju ulogu u okviru Eurokomore. Od izuzetnog značaja je osigurati da Eurokomora nastavi djelovati kao servis privrednicima na čemu će biti fokus budućeg zajedničkog djelovanja. Dopredsjednik Vuković je dao punu podršku inicijativi TOBB-a.

Dopredsjednik je također iskoristio priliku da predstavnicima TOBB-a ukaže na moguće potencijale buduće suradnje koje će doprinijeti povećanju robne razmjene koja bilježi pozitivan trend. Obzirom na interes i mogućnosti, razgovarano je o eventualnom plasmanu različitih proizvoda iz BiH u R. Tursku, kao i potencijalnom investiranju u proizvodne pogone u Bosni i Hercegovini, slijedom čega će u narednom periodu biti organizirane i određene  prezentacije.

Pored sastanka u TOBB-u dopredsjednik je održao sastanke i sa predstavnicima bosanskohercegovačkih kompanija u R. Turskoj iz transportnog i metalskog sektora, kao i sa predstavnicima turskih kompanija zainteresiranih za poslovanje sa bh. kompanijama ili za investiranje u BiH.

[wds id=”40″]