Dopredsjednik Vuković na sastanku predstavnika Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH

Danas je u Sarajevu, u organizaciji Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) održan sastanak predstavnika Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH, s ciljem izrade sveobuhvatnijeg plana posjeta stranim investitorima u širem području.

Predstavnici Mreže zajednički rade na identificiranju prepreka za poslovanje i na njihovom otklanjanju u što kraćem mogućem roku kako bi doprinijeli povećanju konkurentnosti poslovnog okruženja i povećanju stranog kapitala u zemlji. Imajući u vidu značaj stranih ulaganja za ekonomski razvoj zemlje, uvođenje novih tehnoloških rješenja i novih menadžerskih vještina, te povećanja broja zaposlenih kao ključnog elementa privlačenja stranog kapitala, neophodno je osigurati zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u BiH sa ciljem otklanjanja svih identificiranih prepreka poslovanju u zemlji.

Na sastanku se prisutnima obratio dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, dr sc Vjekoslav Vuković, kao i direktorica FIPA-e, gđa Milica Marković.

Dopredsjednik Vuković je napravio osvrt na vanjskotrgovinsku razmjenu Bosne i Hercegovine sa svijetom, kao i aktualnu ekonomsku situaciju u zemlji. Kako je istakao, BiH nema problema s novcem nego sa prioritetima. Zemlje zapadnog Balkana, među kojima je BiH, treba promatrati kao jedinstveno tržište raspona do 22 milijuna stanovnika, a zemljopisna blizina zapadne Europe, niski transportni troškovi, postignuta kvaliteta za izvoz na tržište EU, komparative su prednosti BiH koje mogu dovesti do stranih investitora, kao i povećanog obima proizvodnje u BiH. Prema riječima dopredsjednika Vukovića, ekonomska gospodarska politika se vodi prema ekonomskom cilju, a tek tada se razvijaju i instrumenti za dolazak do toga cilja.

Da bismo došli do željenoga, nužno je uskladiti obrazovanje s potrebama tržišta, kao i suvremenim trendovima poslovanja, razvijati infrastrukturu, otklanjati necarinske barijere, smanjivati namete i usklađivati standarde i uvjete sa tržištima EU, a što su samo neka od prijedloga rješenja, istakao je Vuković.

U skladu programa rada Saradničke mreže za podršku stranim investitorima u BiH, predstavnici partnerskih institucija su zajedno s predstavnicima FIPA-e i u period 2019-2021.godini nastavili s posjetama kompanijama s učešćem stranog kapitala. Cilj ovih posjeta je da se u direktnim razgovorima sa stranim investitorima identificiraju uvjeti investiranja, ostvareni poslovni rezultati, ali i problemi s kojima se investitori suočavaju u svom poslovanju u našoj zemlji, te da se da podrška kompanijama u ovom pandemijskom periodu.

Na ovaj način partnerske institucije se, u okviru svojih nadležnosti, stavljanu na raspolaganje stranim investitorima, kako bi im se olakšale investicione aktivnosti, ali i motivirale ih za dodatno investiranje i kreiranje novih radnih mjesta u Bosni i Hercegovini.