Dopredsjednik Vuković na konferenciji Udruge Prsten govorio o energetici

 

 

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske /Spoljnotrgovinske komore BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković sudjelovao je na stručnoj konferenciji gospodarstvenika Udruge „Prsten“ pod nazvom „Energetika- izvor konkurentnosti“ koja je održana u Vitezu. Na konferenciji su sagledani energetski potencijali i izazovi, kao i mogućnosti koje bi se mogle pružiti bh. gospodarstvu.

U svom govoru, u kojem je prezentirao podatke o vanjskotrgovinskoj razmjeni u energetici, dopredsjednik Vuković je objasnio kako BiH proizvede 18 teravatsati električne enrgije, a od toga je domaća potrošnja 12 teravatsati. Dodao je da se u BiH proizvede oko 650 milijuna KM viška struje,te da smo samo prošle godine izvezli električnu energiju u vrijednosti od milijardu i sto milijuna KM.

„Kako bi se zadržao ključni čimbenik konkurentnosti, a to je niska cijena energije, što u konačnici pojeftinjuje proizvod, i dalje nam je potrebna energetska stabilnost. I dalje treba investirati u obnovljive izvore energije, što nas vodi k zelenoj energiji i proizvodnji,“ istakao je Vuković.

Na konferenciji je apelirano na institucije vlasti da kroz zakonska rješenja dio energije održe i ponude po najprihvatljivijoj cijeni kompanijama, jer bi tako energetika bila izvor konkurentnosti za domaće poduzetnike.[/vc_column_text][vc_single_image image=”36749”][/vc_column][/vc_row]

Share This