Dopredsjednik Vuković jednoglasno izabran za člana UO Eurokomore

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković, već petu godinu zaredom izabran je za člana Upravnog odbora Eurokomore, asocijacije koja je jedna od najvećih poslovnih organizacija u Briselu.

„Velika je čast biti pet godina u timu koji podržava poslovnu zajednicu i nastoji iznaći najbolja rješenja za aktualnu problematiku s kojom se ista suočava. Posebno me raduje činjenica da Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine kroz zastupljenost u različitim asocijacijama i kroz suradnju s kolegama iz Europske unije, a i šire, jača svoju poziciju i postaje prepoznatljiv partner u međunarodnim odnosima. Ono za što se kao član Upravnog odbora zalažem jeste intenziviranje aktivnosti koje će rezultirati unapređenju poslovnog ambijenta i pokretanju zajedničkih projekata od međusobnog interesa prvenstveno za naše članice a onda i nas komore“- kazao je dopredsjednik Vuković nakon izbora u UO.

Tokom stastanka dopredsjednik Vuković je podsjetio na aktivnosti VTK BiH realizirane zahvaljujući aktivnom angažmanu u Eurokomori. Posebno su istaknute aktivnosti vezane za:
• Zaključivanje Sporazumа o pristupanju bh. gradova mreži UNESCO gradova,
• Pristup antikorupcijskim alatima u saradnji sa PK Italije,
• Zaključivanje memoranduma o suradnji s komorom Poljske i i posjeta poljske privredne delegacije u junu 2022. godine,
• Potpisivanje sporazuma o suradnji VTК BiH i HGK , te realiziranje obuke kadrova VTK BiH na teme apliciranja za EU fondove, kao i posjeta hrvatskih eksperata na temu Šengena.
• Uspostavljanje suradnje s Unioncamere i realiziranje Poslovnog foruma, te
• Kontinuirano održavanje sastanaka pridruženih i nekorespodentnih članica Eurokomore,

Nakon današnjeg izbora članova Upravnog odbora Eurokomore za pridružene i nekorespondentne članice za 2024. godinu izabrani će biti verificirani na predstojećoj Generalnoj skupštini Eurokomore koja će se održati u novembru 2023. godine.

Podsjećamo, Eurokomora predstavlja preko 20 milijuna kompanija kroz 45 članova i europsku mrežu od 1.700 regionalnih i lokalnih komora.

 

 

Share This