Dopredsjednik Vuković na konferenciji ‘Connecto 2021’

U Tehnološkom parku “Intera” u Mostaru danas je počela trodnevna konferencija “Connecto 2021” koja će trajat do 29. jula, a teme o kojima će se razgovarati su poduzetništvo, digitalizacija, ekonomski potencijal BiH kao i perspektive razvoja zemlje.

Izvršni direktor Tehnološkog parka Intera Vedran Šimunović kazao je kako je fokus trodnevnog događaja poslovna dijaspora BiH.
“Već treću godinu zaredom organiziramo Connecto konferenciju, a riječ je o konferenciji za poslovno povezivanje na kojoj predstavljamo dobre prakse u BiH i pokušavamo privući strane investicije tako što ćemo objasniti koje su mogućnosti i koji su naši potencijali. Konkretno, ove godine je riječ o infrastrukturnim kapacitetima i kako to Europska unija i zemlje u okruženju gledaju na naš ekonomski potencijal – izjavio je uoči konferencije Šimunović.
Dodao je kako je velika potražnja za digitalnim uslužnim djelatnostima u svijetu što svakako trebamo iskoristiti.

Govoreći nadalje o samom događaju kazao je da je on podijeljen na dva segmenta.
“Prvi segment je sama konferencija koja je posvećena poslovnim korisnicima i tome da izvučemo iz društva ono što je njima potrebno kako bi mogli napraviti investicije ovdje. Ove godine odabrali smo dvije teme. Prva tema je poslovna infrastruktura, a druga je pristup financijama kao i ekonomske mogućnosti BiH i njezina pozicija u EU – podvukao je Šimunović.
Pojasnio je kako se drugi segment događaja odnosi na ovogodišnji novitet, a riječ je o radionicama.
“Konceptualno, drugi dio čitavog događaja su poslovni B2B sastanci za što imamo online platformu gdje trenutno imamo registrirano više od 220 poduzeća iz više od 30 zemalja iz čitavog svijeta – kazao je Šimunović.

Tijekom sva tri dana događaja bit će otvorena mogućnost održavanja B2B sastanaka koji su se prethodnih godina pokazali kao prilika za upoznavanje partnera, suradnika, klijenata i dobavljača.
U prilog tome svjedoče i brojne uspješne priče ispričane na prethodnim izdanjima konferencija o korištenju Europske poduzetničke mreže.
Na tom tragu osvrnuo se na proteklu godinu kada je spomenuta konferencija polučila veliki uspjeh, a na kojoj je bilo više od 370 registriranih kompanija.

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istaknuo je kako upravo Connecto konferencija daje priliku da poslovni ljudi iz svih krajeva svijeta vide što to nudimo i što imamo u BiH’.
“Imao sam priliku obići veliki broj kompanija i oduševio se njihovim potencijalom, što znanjem, vještinama, kvalitetom mogu ponuditi na svjetska tržišta – istaknuo je Vuković te podsjetio da 72 posto bh. proizvoda izvozimo na tržišta Europske unije što govori u prilog da naši proizvodi zadovoljavaju visoke standarde i kvalitetu koje zahtjeva EU od naših proizvođača.
“Upravo je to poenta da se naši proizvodi istaknu i budu mnogo vidljiviji stranim investitorima i našim eventualnim kupcima – dodao je Vuković.
Kao dopredsjednik vanjskotrgovinske komore BiH i član Upravnog odbora Agencije za promidžbu stranih investicija (FIPA) Vuković je ovom prilikom predstavio Projekat „Digitalna komora“, platformu koja će po dopredsjednikovim riječima dati veliki doprinos povezivanju bh. kompanija, prepoznavanju njihovih potencijala te većoj vidljivosti na stranim tržištima. Digitalna komora je jedinstven ekosistem koji objedinjuje proizvođače iz Bosne i Hercegovine na jednom mjestu, s ciljem njihove prezentacije u digitalnom okruženju, te njihovog umrežavanja i povezivanja s potencijalnim kupcima, kako na domaćem, tako i na inozemnom tržištu. U fokusu Digitalne komore je proizvod/usluga proizvedena u BiH, ali i dodatni alati i dokumenti koji će olakšati uvozne, izvozne i ostale poslovne aktivnosti.

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić smatra kako su konferencije poput ove značajna jer povezuju potencijale koje imamo u BiH i potencijale naše dijaspore.
“BiH ima visokokvalificiranu radnu snagu koja može čak iz zemlje opsluživati mnoge kompanije širom svijeta. Cilj je zadržati te ljude u BiH kroz bolje plaćena radna mjesta, a posebno u sektorima usluga zasnovanim na znanjima. Upravo na konferencijama poput ove može doći do takve suradnje između kompanija u BiH i izvan nje – pojasnio je Hadžić.

Na otvaranju konferencije Connecto 2021, u organizaciji Intera Tehnološkog parka Mostar sudjelovao je i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg.
On je u pozdravnom govoru istaknuo kako je Vlada HNK-a prepoznala kako su nastojanja INTERA TP-a Mostar u skladu s aktualnim potrebama naših poduzetnika, poglavito u ovim izazovnim vremenima, te da je i ove godine stala uz ovaj događaj i kao pokrovitelji i kao svojevrsni promotor ovakvih susreta.
“Vlada HNK-a, prateći suvremene trendove, prepoznaje ovakav vid gospodarske suradnje, pozdravljajući je kao aktivnost koja otvara nove mogućnosti gospodarskoga rasta i razvoja u ovim iznimno složenim vremenima. Korona-kriza potvrdila je kako je budućnost u online komunikaciji i u digitalnim tehnologijama. Tu budućnost već živimo, premda zasigurno moramo ulagati dodatne napore kako bismo bili ukorak s najrazvijenijim zemljama koje već ostvaruju ogromne uspjehe u gospodarstvu primjenjujući upravo nove tehnologije – kazao je Herceg.

Po prvi puta svi zainteresirani imaju mogućnost izbora sudjelovanja, bilo da žele sudjelovati osobno u prostorijama Tehnološkog parka “Intera” ili online putem platforme, a cjelokupni program može se pratiti uživo putem ZOOM aplikacije na linku.

“Intera” Tehnološki park ovogodišnje izdanje konferencije organizira zajedno sa suorganizatorima, Europskom poduzetničkom mrežom, gospodarskim komorama Srbije, Makedonije, Crne Gore, Rusije i Velike Britanije, uz podršku EEN-a i brojnih partnera.

[wds id=”23″]