Dopredsjednik Vuković na sastanku pridruženih članica Eurokomore

 

 

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković prisustvovao je sastanku pridruženih i korespondetnih članica Eurokomore koji je održan 06. septembra 2022. godine u prostorijama Unije privrednih komora i berzi Republike Turske (TOBB) u Istanbulu. Sastankom je predsjedavao predsjednik TOBB-a Rifat Hisarcıklıoğlu

Na početku sastanka prisutnima se, pored predsjednika Hisarcıklıoğlua, obratio  zamjenik ministra inostranih poslova Republike Turske, ambasador Faruk Kaymakcı koji je tom prilikom predstavio aktuelne pokazatelje ekonomske situacije u Republici Turskoj. Predsjednik Eurokomore Luc Frieden ukazao je na efekte ukrajinsko-ruskog rata na evropsku ekonomiju nakon Covid-19, dok je nezaobilazna tema bila i energetska kriza. Nakon uvodnih obraćanja, predstavnici komora Albanije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Izraela, Crne Gore, Srbije, Moldavije i Ukrajine, kao i Jadransko-Jonske inicijative imali su priliku ukazati na trenutnu situaciju u svojim zemljama po navedenim temama.

Dopredsjednik Vuković je pored aktuelnih pokazatelja robne razmjene, stanja u privredi, te aktuelnim projektima, prisutnim kolegama predložio intenziviranje aktivnosti pridruženih članica Eurokomore za koje vjeruje da mogu i trebaju dati značaniji doprinos radu Eurokomore slijedom čega je dogovoreno da se sastanci pridruženih članica Eurokomore održavaju najmanje četiri puta godišnje. Prema njegovim riječima,neophodno je raditi na pronalaženju i pokretanju zajedničkih projekata od međusobnog interesa.

Boraveći u Istanbulu, predsjednik se odazvao pozivu Marmara Fondacije i održao sastanak sa članovima Upravnog odbora. Tema sastanka bile su pripreme za predstojeći Euroazijski Forum koji će 2023. godine biti održan ranije nego što je to bilo proteklih godina, te je isti planiran za april mjesec. Predloženo je da se u okviru foruma organizuju i poslovni susreti bosasnkohercegovačkih i turskih privrednika.

Share This