Nedavno je u prostorijama Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine uspješno realizovan događaj pod nazivom “Mogućnosti unapređenja saradnje” koji je rezultirao kreiranjem modaliteta buduće saradnje sa kineskim gradom Nanjingom, nekadašnjom kineskom prestonicom, gradom od 11 miliona stanovnika.

Delegaciju visokih zvaničnika Narodne Republike Kine ugostio je zamjenik generalnog sekretara Komore g. Zdravko Marinković koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom kineske strane za povećanjem turističke razmjene sa Bosnom i Hercegovinom.

Iako se broj kineskih turista iz godine u godinu povećava, cilj je postići da se oni zadržavaju barem dvije noći u Bosni i Hercegovini i to u okviru regionalne posjete  zemljama okruženja.

Prema rječima predsjedavajućeg konsultativne konferencije za turizam Nanjinga g. Liu Yiana, uprkos velikoj geografskoj udaljenosti, Sarajevo i Nanjing imaju mnogo toga zajedničkog kako u istorijskom, tako i kulturnom pogledu. Sarajevo posebno privlači kineske turiste i članovi delegacije nisu krili svoje oduševljenje ne samo kada je riječ o Sarajevu, nego i svim turističkim potencijalima kojima Bosna i Hercegovina raspolaže, a koji su im tokom dogđaja i predstavljeni.

Pivrednici turističke branše koji su prisustvovali navedenom događaju takođe su izuzetno zadovoljni obzirom da su uspostavili značajne kontakte ali i započeli sa ugovaranjem konkretnih poslova.