Dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama u Bosni i Hercegovini

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je i ove godine podržala projekt „100 najvećih u BiH“. Ovogodišnja gala svečanost dodjele priznanja najuspješnijim kompanijama, 36. po redu, održana je u organizaciji Poslovnih novina, uz podršku analitičkog partnera agencije LRC i Vanjskotrgovinske komore BiH.

Prisutnima se obratio potpredsjednik Komore Ahmet Egrlić, koji je čestitao dobitnicima priznanja i istakao da naša zemlja ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose s izazovima i da uspiju, bez obzira na poteškoće s kojima se susreću.

„Privrednici su nositelji ekonomije Bosne i Hercegovine, koji uprkos izazovnim vremenima ostvaruju zapažene rezultate i plasman robe i usluga na domaćem i svjetskom tržištu. U prilog tome govore podaci da je kroz ovaj projekt na listama „100 najvećih u BiH“ za 2022. godinu rangirano 868 kompanija, koje su imale skoro 155 hiljada zaposlenih, ostvarile ukupan prihod od 49 milijarde i 108 miliona KM i dobit 3,5 milijarde KM, a ostvaren je izvoz u vrijednosti skoro 10, 5 milijardi KM,“ rekao je Egrlić i dodao da šansa za rast, pa tako i povećanje izvoza, postoji, posebno u granama privrede u kojima BiH ima komplementarnu prednost.

„To su grane privrede koje proizvode široku paletu proizvoda i učestvuju u strukturi izvoza s finalnim proizvodom od domaćeg materijala. Najbolji primjer je drvna industrija, industrija namještaja, koja tradicionalno bilježi suficit i stalni rast. U uslovima povećane potrebe za prilagođavanje principima zelene ekonomije, naši prirodni i ekološki potencijali i sektor energetike mogu imati ključnu ulogu u razvoju. Nisu zanemarivi potencijali namjenske industrije koja također bilježi rast i povećan obim razmjene. Poboljšanje produktivnosti preduzeća, razvoj i unaprijeđenje kvaliteta proizvoda i usluga te kontinuirano praćenje tržišta su neke od mjera neophodnih za rast kompanja, a i privrede u cjelini. VTK BiH spona je kompanija s institucijama vlasti i nastavit ćemo kontinuirano zastupati interese privrednika,“ kazao je Egrlić.

Potpredsjednik Egrlić je i uručio priznanja i nagrade predstavnicima kompanija koje su obilježile prethodnu poslovnu godinu u različitim segmentima poslovanja na domaćem tržištu, te uručio „PEČAT 100 NAJVEĆIH“ za kompaniju koja je imala povećane poslovne rezultate u svim segmentima i priznanje „VIZIJA 100” u bankarskom sektoru.

Više o ovogodišnjim dobitnicima priznanja dostupno je ovdje.

Share This