Direktan plasman na tržište Njemačke i Francuske prilika za bosanskohercegovačke malinare

Dana 15.07.2021. u Vanjskotrgovinskoj/Spoljnotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine održana je prezentacija „Tržišni segmenti i kanali prodaje zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske“. Događaj je organiziran u suradnji sa Swiss Import Promotion Program-om, a s ciljem da se izvoznicima maline omogući upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima kao i da se približe tržišni segmenti i kanali prodaje svježe i zamrznute maline na tržištima Njemačke i Francuske.

Ova prezentacija je razultat istraživanja koje je VTK/STK BiH provela krajem 2020. godine među izvoznicima bobičastog i jagodičastog voća za potrebama usluga promocije izvoza. To istraživanje je pokazalo da firme imaju najveći interes za njemačkim i francuskim tržištem. U prezentaciji je kazano kako je i njemačko i francusko tržište svježeg jagodičastog i bobičastog voća jako veliko i u konstantnom porastu te da su tu velike prilike za bh. Izvoznike. Kada se govorilo o zamrznutom jagodičastom i bobičastom voću ono što je istaknuto je kako je to tržište stabilno i veliko. Naime EU uvozi oko 71% svjetskih potreba, dok je Njemačka najveći svjetski uvoznik, a Francuska se nalazi na trećem mjestu. Njemačka većinu svojih potreba (oko 53%) podmiruje iz Srbije dok iz Bosne i Hercegovine uvozi samo oko 4%. Francuska također uveze većinu svojih potreba iz srbije (oko 48%) dok iz Bosne i Hercegovine uveze opet samo oko 4%. Inače Bosna i Hercegovina oko 47% svog izvoza ostvari u Srbiju i kazano je kako je možda tu prilika za bh. izvoznike malina kako bi svoje proizvode izvezli direktno na tržište Njemačke ili Francuske, a vidljivo je da su mogućnosti velike.
Iz tog razloga Vanjskotrgovinska komora BiH je prisutnima je također identificirala listu potencijalnih kupaca na navedenim tržištima svježe i zamrznute maline. Lista je napravljena pomoću komorske usluge pronalaženja kupaca pomoću D&B Hoovers database koja je ujedno i predstavljena izvoznicima malina na samom događaju. Na prezentacije je prisutno bilo preko 25 predstavnika tog gospodarskog sektora.

[wds id=”21″]