Digitalna transformacija u bh. poduzećima- Izazov i prilika

 

 

„Digitalna transformacije u praksi“ naziv je seminara Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na kojoj su učesnici, predstavnici kompanija iz BiH, imali priliku saznati na koji način je moguće poslovanje prilagoditi digitalnom dobu.

Učesnicima seminara prezentirane su ključne tehnologije digitalne transformacije i date preporuke za uspješnu digitalnu transformaciju, te predstavljen primjer digitalizacije u kompaniji AS HOLDING grupacije. Govoreći o digitalizaciji u ovoj kompaniji, Semir Hrvić, jedan od predavača na seminaru i direktor IT direkcije kompanije AS HOLDING DOO, kazao je da zaposlenici proizvodnih kompanija na digitaizaciju gledaju kao na izazov i priliku.

„Mislim da su to ključne riječi kojima možemo opisati proces digitalne transformacije neke kompanije. Izazov i prilika, kako za radnike tako i za menadžere. Bosna i Hercegovina je još uvijek država u tranziciji s organizacijskim klimama i kulturama iz nekih drugih prošlih vremena i sistema, i zaista nije lako digitalizirati i automatizirati procese u našim kompanijama. Ključno je educirati uposlenike i uvjeriti ih da digitalizacija i automatizacija prije svega pomažnju njima samim u obavljanju svakodnevnih poslovnih aktivnosti, i da je trebamo posmatrati kao priliku i šansu da povećamo konkuretnost na tržištu, kako sebe tako i same kompanije,“kazao je Hrvić.

Predavač na seminaru bio je i mr.sc. Nedžad Junuzović, dipl.ing.el. sa oko 20 godina iskustva u ICT industriji.

Share This