Delegacija Privredne komore Istanbula posjetila VTK/STK BiH

Rukovodstvo Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Ahmetom Egrlićem primilo je danas u posjetu delegaciju Privredne komore Istanbula, gdje je razgovarano o mogućnostima buduće suradnje.

Predsjednik Egrlić i dopredsjednik Vuković gostima su najprije poželjeli dobrodošlicu, nakon čega su ih upoznali sa aktualnim pokazateljima vanjskotrgovinske razmjene između Republike Turske i Bosne i Hercegovine, posebno naglašavajući značaj turskog tržišta za bosanskohercegovačke izvoznike.

Tursku delegaciju je predvodio g. Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula, koji je istakao da dvije prijateljske zemlje imaju mogućnost suradnje u mnogim oblastima. Naveo je kako je Privredna komora Istanbula jedna od tri najveće komore u svijetu, čija je glavna dužnost da poveća konkurentnost njihovih članova, da pažljivo prati njihov napredak na stranom tržištu, te da im osigura ulazak na nova tržišta i na taj način doprinese razvoju njihove proizvodnje.

Poseban akcenat sastanka bio je na mogućnostima investiranja u Bosnu i Hercegovinu, slijedom čega su predstavnici VTK/STK BiH ukazali na brojne mogućnosti koje bi se potencijalnim investitorima iz Turske pružile ukoliko bi svoju proizvodnju pokrenuli u BiH. Za realizaciju navedenog i uspješniju buduću suradnju neophodna je još intenzivira komunikacija i blagovremena razmjena informacija, te su obje strane iskazale spremnost da učine dodatne napore kako bi se povećala kako vanjskotrgovinska razmjena tako i investicije.

Zajednički stav delegacija jeste da aktualna ekonomska suradnja nije odraz izuzetno dobrih odnosa dvije zemlje i da je neophodno iskoristiti sve raspoložive potencijale.