Delegacija Grupe prijateljstva Narodne skupštine Države Kuvajt u posjeti VTK/STK BiH

Delegacija Grupe prijateljstva Narodne skupštine Države Kuvajt koju predvodi predsjedavajući Grupe prijateljstva Muhamad Hayef Al-Mutairi boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini i tom prilikom je posjetila i Vanjskotrgovinsku/Spoljnotrgovinsku komoru Bosne i Hercegovine. Na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom VTK/STK BIH razgovarano je o mogućnostima unapređenja spoljnotrgovinske razmjene i podizanja saradnje između dvije zemlje na viši nivo. Sastanku je prisustvovao i ambasador Države Kuvajt u BiH NJ.E. Zaher M B M Alkhurainej.

Kuvajtskoj strani su predstavljene aktivnosti Komore i istaknuto je da je Komora, pored toga što zastupa interese bosanskohercegovačkih privrednika i značajan partner institucija vlasti, obavlja i poslove promocije izvoza i povezivanja bh. privrede sa inostranim tržištima. Razmijenjene su informacije o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa Državom Kuvajt, te je istaknuto da je spoljnotrgovinska razmjena na skromnom nivou. Zaključeno je da postoji mogućnost da se trgovinska razmjena unaprijedi, posebno u sektoru turizma, drvoprerađivačkoj, te prehrambenoj industriji.
Posebno se govorilo o potencijalnim kuvajtskim investicijama u BiH i ulozi Kuvajtskog investicijskog fonda (KIA), kao četvrtog fonda u svijetu po veličini kapitala kojim raspolaže, preko koga bi se i mogle finansirati investicije i projekti u BiH. Dogovoreno je da se u narednom periodu uspostave kontakti sa ovim značajnim fondom, kako bi se predstavile investicijske mogućnosti u BiH.