“Dani šljive” u Gradačcu

 

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić prisustvovao je otvaranju 48. međunarodnog sajma šljive u Gradačcu, događaju koji se po riječima organizatora smatra bosanskohercegovačkim tradicijskim brendom.

“Dani šljive” je događaj od izuzetne važnosti za grad Gradač,  ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu obzirom na mogućnost predstavljanja poljoprivredne proizvodnje koja je djelovala u otežanim uslovima tokom pandemije koronavirusa. Za poljoprivrednike je ovo prilika da prezentuju domaću proizvodnju i na taj način ukažu na njenu održivost u Tuzlanskom kantonu.

Ovogodišnji sajam fokusiran je na kvantitet i kvalitet izložbenog sajmišta u okviru kog je planiran  sadržajan program stručnih radionica i bogat edukativni program, dok će poseban značaj  dati i predstavljanje Ambasade Indonezije s ciljem približavanja poljoprivrednog tržišta Bosne i Hercegovine Indoneziji. Na sajmu će se u naredna četiri dana predstaviti više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine, a potvrđeno je i prisustvo  predstavnika obrtničkih komora Slovenije i Hrvatske. Najavljeno je i predstavljanje poljoprivredne mehanizacije, a sajmu će prisustvovati i renomirani izlagači i firme iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Svečanom otvaranju sajma prisustvovali su federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović, te gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Share This