Dani otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda – ispitivanje građevinske stolarije (prozora i vrata) za CE označavanje

 

 

Predstavnici Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, Lejla Međedović, Nejira Močević i Tarik Kovač prisustvovali su Danima otvorenih vrata u LIND laboratoriji za ispitivanje sigurnosti proizvoda. Ispitivanju građevinske stolarija za CE označavanje prisustvovali su i privrednici, proizvođači građevinske stolarije, distributeri, uvoznici i predstavnici institucija, koji su imali priliku upoznati se s ispitivanjima koja se provode u LIND laboratoriji, koja djeluje u okviru Agencije ZEDA. Ova laboratorija je jedina akreditovana laboratorija u Bosni i Hercegovini koja ispunjava zahtjeve standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 za izvođenje mehaničkih ispitivanja namještaja, opreme za dječija igrališta, a sada i građevinske stolarije (prozora i vrata), a radi zakonski obavezujućeg CE označavanja prozora i vrata. Ova inicijativa je važna za sve koji žele plasirati građevinske proizvode na tržište, jer zahtijeva ocjenu usaglašenosti proizvoda i postavljanje CE oznake prema važećim tehničkim specifikacijama i bh. zakonima. Prisutnima su se obratili Senad Pašalić, Direktor Agencije ZEDA, rukovodilac LIND laboratorije u Agenciji ZEDA, Alma Bečirović, kao i saradnici Agencije ZEDA, koji su istakli značaj njihovog rada i otvaranje vrata kako bi upoznali zainteresovane sa svojim procesima. Da bi proizvođač, distributer, uvoznik stavio na tržište građevinske proizvode – prozore i vrata, potrebno je da ocijeni usaglašenost proizvoda i postavi CE oznaku prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama, a u skladu sa važećim bh. zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovu oblast.

U svrhu ocjenjivanja usklađenosti građevinskih proizvoda (prozora i vrata) prema važećim harmoniziranim tehničkim specifikacijama (standard BAS EN 14351-1+A2:2018) potrebno je da proizvođač, distributer, uvoznik, ovlašteni predstavnik ispita građevinski proizvod (prozore i vrata) u laboratoriji akreditovanoj prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018 – (Initial type testing – ITT), izradi Izjavu o svojstvima i postavi CE oznaku na proizvod.

Share This