U prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održana je 3. redovna Skupština Grupacije proizvođača, prerađivača i sakupljača ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Među brojnim temama i pitanjima o kojima je razgovarano, posebna pažnja posvjećena je aktivnostima planiranim za narednu godinu, ekonomskim pokazateljima za prvih 9 mjeseci ove godine, te rješavanju barijera oko izvoza eteričnih ulja avionskim tansportom. Pored navedenog,  dogovoren je ponovni zajednički nastup na Sajmu Biofach u Ninbergu, kao i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj pospješivanje rezultata u ovom izuzetno potentnom sektoru privrede Bosne i Hercegovine.

Prisutnim je prezentovana i Analiza istraživanja tržišta Sjedinjenih Američkih Država za eterična ulja, koju je VTK/STK BiH radila uz podršku Švajcarskog programa promocije izvoza (SIPPO). Analiza istraživanja je izrađena s ciljem pomoći domaćim kompanijama kako da svoje proizvode usklade sa potrebama jednog od najvećih tržišta, a čime bi im se omogućilo da lakše pronađu svoje mjesto na američkom tržištu eteričnih ulja. Navedenim istraživanjem obuhvaćene su analize veličine tržišta, trendova, cijena, propisanih standarda, normi i označavanja eteričnih ulja, kao i analize tržišnih kanala prodaje, te ključnih igrača na tržištu Sjedinjenih Američkih Država.