COVID-19 Ažuriranje – primenljiva pravila u Italiji, teretni , putnički

Vanredno stanje je produženo do 31. marta 2022. godine.

Od 15. februara 2022. godine, radnici u privatnom i javnom sektoru stariji od 50 godina podliježu novoj obavezi vakcinacije za pristup radnom mjestu. Moraju da posjeduju i moraju da pokažu takozvani Super Green Pass „rafforzato“ (tj. pušten po završetku vakcinacije ili liječenja).
Sva preduzeća će do 15. juna 2022. godine moći da suspenduju radnika poslije 5. dana neopravdanog odsustva, na vrijeme koje odgovara ugovoru o radu predviđenom za zamjenu (u svakom slučaju na period do deset radnih dana), može se obnoviti do navedenog roka, bez disciplinskih posljedica i sa pravom zadržavanja posla za suspendovanog radnika.

Za drumske prijevoznike:
– Vozači koji dolaze iz inostranstva i nemaju Covid Green Pass (ili Super Green Pass za starije od 50 godina), moći će da pristupe samo određenim mjestima za utovar i istovar, pod uslovom da operacije istovara obavlja drugo osoblje.
– Podsjećamo vas i na nastavak obaveze popunjavanja Obrasca za lociranje putnika (PLF) Passenger Locator Form (PLF) u digitalnom formatu prije polaska prema Italiji. PLF treba da bude predstavljen prilikom kontrole od strane nadležnog organa.

Izvori: FIAP, Confetra