COVID-19 ažuriranje – nove mjere za putovanje u Rumuniju od 10. decembra 2021. do 8. januara 2022. (teretni, putnički)

 

 

Nacionalni komitet za vanredne situacije u Rumuniji izdao je nove mjere koje se primjenjuju od 10. decembra 2021. (00:00) do 8. januara 2022. (24:00).
Za vozače teretnih vozila, kao i za one koji obavljaju prevoz putnika, koji nisu vakcinisani ili oporavljeni, a koji dolaze iz država članica Evropske unije, Evropskog ekonomskog prostora ili Švajcarske Konfederacije primjenjuju se sljedeće mjere :
– Vozači koji dolaze iz zelenih ili žutih zona izuzeti su od karantina ili ako pokažu negativan rezultat RT-PCR testa na infekciju SARS-CoV-2. Oslobođenje od vozača važi samo kada putuje u profesionalne svrhe.
– Vozači koji dolaze iz crvene zone izuzeti su od karantina ako pokažu negativan rezultat RT-PCR testa na infekciju SARS-CoV-2 obavljenog najkasnije 72 sata prije ulaska u zemlju. Oslobođenje od vozača važi samo kada putuje u profesionalne svrhe.
Za komercijalne vozače (prevoz robe ili putnika) koji dolaze iz bilo koje druge zemlje primjenjuju se sljedeće mjere, bez obzira da li su vozači vakcinisani ili ne, ili oporavljeni:
– Vozači su izuzeti od karantene ako pokažu negativan rezultat RT-PCR testa na infekciju SARS-CoV-2 obavljenog najkasnije 48 sati prije ulaska u zemlju, bez obzira na klasifikaciju zemalja (zelena, žuta ili crvena). Oslobođenje od vozača važi samo kada putuje u profesionalne svrhe.
Lista zemalja/teritorija prema kumulativnoj stopi incidencije COVID-19 ažurira se svakog petka i dostupna je ovdje (na rumunskom).

Izvor: UNTRR

Share This