Bosna i Hercegovina prva u regiji ima FSC standard

 

 

Bosna i Hercegovina prva je i trenutno jedina država u regiji koja ima svoj FSC standard, čime je kompanijama u Bosni Hercegovini olakšan put do FSC certifikata i međunarodnog tržišta. Taj certifikat jamči da se šumom u odrađenoj kompaniji gospodari transparentno, u skladu s ključnim međunarodnim propisima i domaćom legislativom, uključujući veći stupanj zaštite prirode.

Objavljeno je to danas na promociji u Sarajevu na kojoj je prezentiran proces razvoja i usvajanja FSC standarda za održivo gospodarenje šumama u Bosni i Hercegovini.

World Wildlife Fund (WWF) u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu realizirao je projekat Promicanje  odgovornog gospodarenja šumama u Bosni i Hercegovini. Projekat je usmjeren na razvoj FSC standarda za Bosnu i Hercegovinu, podršku radu Grupe za razvoj FSC standarda i promoviranje certificiranja gospodarenja šumskim resursima.

FSC Standardi za održivo gospodarenje šumama Bosne i Hercegovine zvanično su odobreni od strane Forest Stewardship Council (FSC), tako da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja je dobila FSC standard. Ostale države regije, uključujući EU članice Sloveniju i Hrvatsku, još nisu izradile svoje FSC standarde.

Cijeli proces je počeo 2015. godine, kada je formirana Grupu od predstavnika preduzeća šumarstva, komora, obrazovnih institucija  i nevladinih organizacija koji su eksperti iz oblasti socioloških, ekonomskih i ekoloških aspekata u šumarstvu, a koja je vodila cijeli proces  razvoja standarda. Član Grupe u ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine bila je Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Veoma  je značajno da  su na jednom značajnom projektu uspješno radili prdstavnici oba entiteta i u svakom pogledu su imali usaglašene stavove. Donošenje FSC standarda će biti od velike koristi izvoznim kompanijama drvne industrije i bar djelimično će zamijeniti pravne akte koji nisu usvojeni u Federaciji Bosne i Hercegovine iz oblasti šumarstva.

 

Share This