Bh. kompanije iz drvoprerađivačkog sektora u Milanu s poslovnim partnerima iz Italije

 

 

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK/STK BiH) u okviru projekta EXPO-DIGIT, kojeg sufinansiraju Evropska unija (EU) i Vlada SR Njemačke, organizirala je b2b sastanke bh. kompanija iz drvoprerađivačkog sektora s potencijalnim partnerima iz Italije.

Sastanci se održavaju 8. i 9. juna 2023. godine u Milanu, a potencijalnim partnerima svoje proizvode i usluge će predstaviti pet bh. kompanija: Rattan Sedia d.o.o. iz Brčkog, Sejdić Commerce d.o.o. iz Odžaka, Saga d.o.o. iz Žepča, Drinjača d.o.o. iz Šekovića i Bosna-Wood d.o.o. iz Viteza.

„Osnovni cilj je uspostavljanje direktnih kontakata bh. firmi s međunarodnim partnerima kako bi povećale obim izvoza i nivo konkuretnosti na inozemnim tržištima. Drvoprerađivačka industrija je i prošle godine zabilježila suficit, a njeni potencijali su zaista veliki. Italija je, nakon Njemačke i Hrvatske, treće izvozno tržište bh. proizvođača u ovom segmentu industrije i nadamo se da će ovi sastanci rezultirati novim ugovorima,“ rekao je Stručni saradnik u Sektoru za međunarodne ekonomske odnose VTK/STK BiH Tarik Kovač.

U okviru projekta EXPO-DIGIT, izrađeni su i detaljni planovi izvoznog marketinga te ciljano istraživanje tržišta za deset kompanija iz drvoprerađivačkog i metaloprerađivačkog sektora, a nakon toga su, kao posljednja aktivnost u okviru ove projektne komponente, organizirani i b2b sastanci s potencijalnim međunarodnim partnerima.

COVID-19 Investment Response/EU4BusinessRecovery je projekt Evropske unije koji pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Projekat je vrijedan 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700 hiljada eura). Zajedno ga provode GIZ, ILO i UNDP.

Share This